SAD: Nemačka treba sama da odluči koju vrstu pomoći će pružiti Ukrajini

SAD: Nemačka treba sama da odluči koju vrstu pomoći će pružiti Ukrajini

Posle izjave nemačke kancelarke da Nemačka ne može sama da deluje po pitanju snabdevanja Ukrajine glavnim borbenim tenkovima, SAD su poručile da zemlja treba sama da odluči koju vrstu pomoći će pružiti, prenosi „Evropska istina“ na Tviteru ambasade SAD u Nemačkoj.

„Cenimo vojnu podršku Nemačke Ukrajini i nastavićemo da blisko sarađujemo sa Berlinom. Politika Sjedinjenih Država se nije promenila“, saopštila je američka ambasada.

„Pozivamo sve saveznike i partnere da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće u borbi za njen demokratski suverenitet. Odluka o vrsti pomoći na kraju zavisi od svake zemlje“, naglasile su SAD.

Ranije je generalni sekretar vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke Kevin Kinert razvejao očekivanja o snabdevanju Ukrajine nemačkim tenkovima.

„Ostaje stav koji je nemačka vlada zauzela od početka i koji će ostati naš stav u budućnosti, a to je: Nemačka ne može sama da deluje“, rekao je kancelar Olaf Šolc na pitanje o mogućnosti isporuke tenkova Ukrajini.

Kako je saopšteno, američka ambasadorka u Nemačkoj Ejmi Gutman očekuje više od nemačke vlade kada je reč o pomoći Ukrajini.