Francuska, Nemačka i Britanija vrše pritisak na Iran da obnovi nuklearni sporazum

Francuska, Nemačka i Britanija vrše pritisak na Iran da obnovi nuklearni sporazum

Francuska, Nemačka i Britanija pozvale su Iran da pristane na predloženo ponovno pokretanje sporazuma kojim se ograničava njegov nuklearni program, rekavši da su konačni tekstovi sporazuma pripremljeni, ali je Iran „odlučio da ne iskoristi ovu ključnu diplomatsku priliku .”

Tri evropske vlade su u zajedničkom saopštenju u subotu navele da je Iran umesto toga pokrenuo „zasebna pitanja“ i da „nastavlja da eskalira svoj nuklearni program daleko izvan bilo kakvog civilnog opravdanja“.

Ova izjava dolazi usred napora da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, koji je ublažio sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa. Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i ponovo uvele sankcije Iranu, što je navelo Teheran da počne da se povlači od uslova sporazuma.

Atomski nadzornik UN-a rekao je u sredu da veruje da je Iran dodatno povećao svoje zalihe uranijuma koji je visoko obogaćen na jedan kratak, tehnički korak dalje od nivoa naoružanja.

Iran je prošle nedelje poslao pisani odgovor u pregovorima o konačnom nacrtu mape puta za strane da se vrate pokvarenom nuklearnom sporazumu, iako su SAD dovele u sumnju ponudu Teherana. Nijedna strana nije elaborirala sadržaj.