Fudbalski savez Ukrajine traži od Bosne da otkaže prijateljski meč sa Rusijom

Fudbalski savez Ukrajine traži od Bosne da otkaže prijateljski meč sa Rusijom

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da su se ključni igrači reprezentacije Bosne i Hercegovine protivili zakazanoj novembarskoj prijateljskoj utakmici svoje zemlje sa Rusijom, Fudbalski savez Ukrajine objavio je na svojoj internet stranici otvoreno pismo u kojem je pozvao rukovodeća fudbalska tela da se umešaju kako bi sprečili igra od održavanja.

U petak je otkriveno da će Bosna i Rusija igrati jedna protiv druge u Sankt Peterburgu 19. novembra, uoči početka Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, a na rasporedu su i egzibicione utakmice protiv Kirgistana i Irana.

Međutim, najava utakmice za Bosnu odmah je naišla na kritike ličnosti unutar fudbalske zajednice usred suspenzija koje su izrečene ruskim nacionalnim timovima i klupskim timovima nakon vojne kampanje zemlje u Ukrajini – uprkos tome što su sankcije uticale samo na takmičarske utakmice, a ne na prijateljske utakmice.

Bez obzira na to, dva najpoznatija bosanska igrača, bivša zvezda Juventusa i Barselone Miralem Pjanić i kapiten Bosne Edin Džeko, brzo su izrazili protivljenje meču – Džeko je izjavio da će odbiti da učestvuje u meču ako se nastavi kako je planirano.

U međuvremenu, ukrajinski internacionalac Artem Kravets pozvao je i druge bosanske igrače da odbiju da igraju u predloženoj utakmici.

Ukrajinski fudbalski savez takođe je izrazio svoje ogorčenje zbog utakmice.

U otvorenom pismu objavljenom na zvaničnom sajtu, oni su se obratili bosanskim fudbalskim vlastima u kojima su rekli da će ispunjavanje termina pokazati da „podržavaju akcije i akcije ruske vlade u Ukrajini“ i da će to „naštetiti slika” svoje zemlje.

„Podsećamo da su zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu, svim ruskim timovima suspendovano učešće u svim međunarodnim zvaničnim takmičenjima FIFA i UEFA“, navodi se u otvorenom pismu.

„U takvoj situaciji, odluka FS BiH izgleda kao da ima za cilj podršku akcijama i akcijama ruske vlade u Ukrajini u vezi sa nastavkom rata. Molimo vas da preispitate odluku koja šteti imidžu vaše zemlje i odnosima naših udruženja.