Rusi premeštaju 1.300 boraca u Hersonsku oblast

Rusi premeštaju 1.300 boraca u Hersonsku oblast

Grupa od oko 1.300 boraca iz čečenskih jedinica Ramzana Kadirova stigla je u Hersonsku oblast da ojača ruske trupe na privremeno okupiranim teritorijama, navodi se u najnovijem izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine objavljenom na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Ruske snage nastavljaju da usmeravaju svoje napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti, zadržavajući privremeno zauzete oblasti Hersonske oblasti, dela Harkovske oblasti, Zaporoške oblasti i Nikolajevske oblasti.

Rusi vrše vazdušno izviđanje velikim intenzitetom, nastavljaju da preduzima mere za poboljšanje logističke podrške svojih trupa. Ostaje dalja opasnost od vazdušnih i raketnih udara na čitavu teritoriju Ukrajine.

Ruske trupe su tokom proteklog dana izvele 13 raketnih i 23 vazdušna udara na objekte na teritoriji Ukrajine. Infrastruktura je posebno pogođena u oblastima naselja Veliki Prohodi, Avdiivka, Nevelske, Mariinka, Velika Novosilka, Neskučne, Vilne Pole, Poltavka, Mali Ščerbaki, Bilohirja, Ternovi Podi, Blahodatne, Suhi Stavok, Kostromka i Bezimenne.

Ukupno, poslednjih dana od ruskih trupa je oslobođeno više od 1.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

Jedinice odbrambenih snaga uspele su da napreduju 50 kilometara u oblasti Harkova. Više od 30 naselja u regionu oslobođeno je od ruskih vojnika.

Tokom proteklog dana, za podršku dejstvima kopnenih grupa, Vazduhoplovstvo je izvelo 33 udara – uništeno je rusko skladište municije, naneta je šteta na skoro 25 uporišta i mesta gomilanja ljudstva i tehnike.