Senat: Skot negira svađu sa Mekonelom

Senat: Skot negira svađu sa Mekonelom

VAŠINGTON – Šef kampanje republikanaca u Senatu SAD demantovao je u utorak da je u sukobu sa liderom republikanaca u Senatu Mičem Mekonelom oko kvaliteta stranačkih kandidata u ključnim državama, a to bi moglo da odredi da li republikanci osvoje kontrolu nad Kongresnom komorom u izbori na sredini mandata 8. novembra, prenosi Rojters.

Senator Rik Skot, koji je na čelu predizbornog komiteta republikanaca u Senatu, izazvao je zabrinutost stranke u vezi sa potencijalno štetnom svađom sa Mekonelom prošle nedelje, kritikujući ljude u stranci za koje je rekao da su republikanski kandidati za Senat „pričali smeću“.

„To je neverovatan čin kukavičluka, i na kraju, to je izdaja konzervativaca“, napisao je Skot u članku Op-Ed od 1. septembra u Vashington Ekaminer-u. Članak je objavljen nedeljama nakon što je Mekonel naveo kvalitet kandidata kao razlog zašto bi republikanci mogli da imaju veće šanse da osvoje većinu u Predstavničkom domu nego u Senatu.

Ali Skot je novinarima u utorak rekao da su njegovi komentari usmereni na anonimne kritičare, a ne na Mekonela.

„Rečeno je da ljudi daju anonimne citate i uništavaju naše republikanske kandidate“, rekao je Skot nakon što je izašao sa sastanka rukovodstva republikanaca sa Mekonelom u američkom Kapitolu. Upitan konkretno da li se njegove reference odnose na Mekonela, Skot je odgovorio: „Ne.“

„Mislim da je važno da svi zajedno radimo kako bismo shvatili kako da pobedimo“, rekao je Skot.

Republikanski kandidati za prvi put u Senatu koje je podržao bivši predsednik Donald Tramp prebrodili su sramotne gafove ili nisu uspeli da prestignu svoje demokratske rivale u ključnim državama kao što su Arizona, Džordžija, Ohajo i Pensilvanija.

S obzirom da je Senat podeljen 50-50 i da su demokrate na čelu samo zbog nerešenog glasanja potpredsednice Kamale Haris, republikancima je potreban neto dobitak od samo jednog mesta da bi dobili većinu.

Senatski republikanski predizborni odbor kojim Skot predsedava takođe nije imao novca, sa 23 miliona dolara u gotovini krajem jula. Njegov demokratski rival imao je 54 miliona dolara, prema Federalnoj izbornoj komisiji.