Gruzija: Problem sa vodosnabdevanjem se nastavlja

Gruzija: Problem sa vodosnabdevanjem se nastavlja

SAMERVIL – Zvaničnici su u utorak nastavili da se bore kako bi obnovili vodovod u delovima okruga severozapadne Džordžije nakon iznenadnih poplava, preneo je Asošijejted pres.

Zvaničnici okruga Čatuga rekli su da će voda za 8.000 potrošača u Sammervilu, Menlou i okolnim oblastima ostati van usluge najmanje do srede.

Zvaničnici za vanredne situacije okruga Čatuga rekli su u utorak da je jedna pumpa za sirovu vodu u funkciji, ali se nastavlja rad na obnavljanju dve druge. Zvaničnici su zabrinuti da je poplava oštetila električne komponente u fabrici, ali proizvođač podova Mohavk Industries pozajmio je navijače gradu da pokušaju da osuše kritične komponente. Ostale mašine koje kontrolišu pumpe koje potiskuju vodu u distributivne cevi zamenjene su u utorak.

Nekim drugim područjima je rečeno da prokuvaju vodu kako bi se uklonile moguće nečistoće.

Vodu su delile vladine agencije i privatne grupe, a tuševi su se nudili onima koji nemaju vodu u obližnjem Trionu. Pogođenim stanovnicima su takođe nuđeni topli obroci, sredstva za čišćenje od poplava i odeća.

Tri kamiona puna flaširane vode i humanitarne pomoći stigla su u Baptističku crkvu u Severnom Sammervilu pre 9 sati ujutru u utorak.

„To je božja stvar“, rekao je pastor Semi Baret za VGCL-TV. „Ako objavite reč i ako se dovoljno molite, Bog će uslišiti vaše molitve,“

Okružne škole otkazale su nastavu najmanje do srede.

„Bez vode ne možemo da ispiramo toalete, peremo ruke, pijemo iz fontane ili pripremamo ručkove“, napisao je nadzornik okruga Čatuga Džered Hosmer u poruci učenicima i porodicama okruga.

U manjem gradskom školskom okrugu Trion, koji vodu dobija od posebnog snabdevača, u utorak je održana nastava. Kancelarije i sudovi okruga Čatuga su zatvoreni, a neke zgrade okruga su poplavljene u Sammervilu.

Guverner Džordžije Brajan Kemp trebalo bi da obiđe štetu u sredu u Samervilu nakon što je ranije proglasio vanredno stanje u okruzima Čatuga i Flojd.

Nacionalna meteorološka služba kaže da radarske procene pokazuju da je 10 do 12 inča (25 do 30 centimetara) kiše palo u roku od nekoliko sati, sa većim količinama u nekim oblastima. Prognostičari kažu da su veoma vlažna atmosfera i vetrovi koji su gurali oluje duž stacionarne frontalne granice, stvorili uslove za ono što su nazvali „anomalan događaj“

To je drugi put u poslednjih nekoliko godina da su neki stanovnici Samervila ostali bez čiste vode. Grad je 2020. godine savetovao stanovnike da ne piju vodu, iako bi i dalje mogli da je koriste za druge stvari, nakon što je američka agencija za zaštitu životne sredine otkrila visok nivo nekih hemikalija. Grad je povećao cene za izgradnju novih bunara.