SAD: Rusija bi mogla da kupi „milione“ severnokorejskih granata

SAD: Rusija bi mogla da kupi „milione“ severnokorejskih granata

VAŠINGTON – Rusija bi mogla da kupi „bukvalno milione” artiljerijskih granata i raketa od starog hladnoratovskog saveznika Severne Koreje, saopštila je u utorak Bela kuća, nazivajući ovo dodatnim dokazom o „očajanju” Moskve zbog snabdevanja. nestašice za njen rat u Ukrajini, piše Rojters.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzia odbacio je ranije izveštaje američkih zvaničnika, koji su se prvi put pojavili u Njujork tajmsu, pozivajući se na nedavno skinute tajne američke obaveštajne podatke da Rusija vrši takve kupovine.

„Nisam to čuo i mislim da je to još jedan lažnjak koji kruži okolo“, rekao je on novinarima.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je na brifingu u utorak da je Rusija „u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Severne Koreje za upotrebu u Ukrajini“.

Međutim, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je nedugo kasnije da „nema naznaka da je ta kupovina završena i svakako da se to oružje koristi unutar Ukrajine“.

Nazivajući to „potencijalnom kupovinom“, Kirbi je rekao na brifingu: „Naš osećaj je da bi to moglo da uključi bukvalno milione metaka, raketa i artiljerijskih granata iz Severne Koreje. To nam daju naše informacije – moglo bi da bude u toj skali“.

„Nemamo nikakvih naznaka da se kupovina zaista dogodila, tako da je teško reći kako će zapravo izgledati“, dodao je Kirbi.

Rekao je da je to „samo još jedan pokazatelj koliko Putin postaje očajan… To je pokazatelj koliko njegov odbrambeni industrijski establišment pati kao rezultat ovog rata i stepena očaja“.

Američki zvaničnici su rekli da se očekuju dodatne ruske kupovine severnokorejske vojne opreme.

Ukrajina je nedavno pokrenula kontraofanzive na nekoliko lokacija. Pripremajući se za te napade, ukrajinske snage su napale ruske oblasti snabdevanja, uključujući one u kojima se nalazila artiljerija i municija.

Zvaničnici su rekli da sankcije Zapada ograničavaju sposobnost Rusije da zameni vozila i oružje uništeno u Ukrajini.

Misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Eksperti iz Severne Koreje rekli su da Pjongjang želi da prikupi novac od prodaje oružja kako bi se suprotstavio međunarodnim sankcijama, koje je Rusija u prošlosti podržavala, zbog svojih nuklearnih i raketnih programa.

Vedant je rekao da bi ruske kupovine prekršile sankcije UN koje zabranjuju državama članicama UN da nabavljaju oružje iz Severne Koreje.

„Ovde je posebno zabrinjavajuće to što stalna članica Saveta bezbednosti krši ove mere“, rekao je on, misleći na Rusiju.

Alaster Morgan, britanski ambasador u Severnoj Koreji od 2015. do 2018. godine i koji je takođe bio koordinator za Panel eksperata UN-a koji prati sprovođenje sankcija Severnoj Koreji, rekao je na vebinaru da nema informacija da proveri izveštaj o ruskim kupovinama, ali je dodao:

„Da može, sasvim sam siguran da bi (Severna Koreja) prodala oružje onome ko bi ga uzeo.

On je napomenuo da je Pjongjang u više navrata izrazio podršku Rusiji u Ukrajini i jasno da želi da ostane u dobrim odnosima sa Rusijom, kao i sa Kinom, tako da će nastaviti da blokira sve dalje sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Pjongjanga.

Dženi Taun iz posmatračkog projekta Severne Koreje sa sedištem u Vašingtonu 38 North rekla je da su izveštaji „veoma uverljivi“ nakon nedavnih izjava na visokom nivou ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una koji su obećali dublju saradnju.

„Postoje izveštaji o isporuci ruske pšenice i nafte Severnoj Koreji, a sigurno je da Severnokorejci ne obezbeđuju zalihe besplatno“, rekla je ona.

Severnokorejski mediji su prošlog meseca citirali Putina koji je rekao Kimu da će njihove zemlje proširiti „sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose“, dok je Kim rekao da je bilateralna „strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost“ dostigla novi nivo u zajedničkom nastojanju da se osujeti neprijateljske vojne snage .