Novi Meksiko prognao Trampovog saveznika sa funkcije

Novi Meksiko prognao Trampovog saveznika sa funkcije

Sudija okružnog suda u Novom Meksiku u utorak je diskvalifikovao okružnog komesara i suosnivača Kauboja za Trampa Kuja Grifina sa javne funkcije zbog učešća u pobuni u američkom Kapitolu 6. januara 2021, prenosi AP.

Presudom sudije državnog okružnog suda Frensisa Metjua, Grifin je trajno zabranjen od savezne i lokalne javne funkcije. Stigla je usred niza tužbi koje su imale za cilj izbacivanje političkih kandidata i izabranih zvaničnika povezanih sa neredima na Kapitolu.

Grifin je prethodno osuđen na saveznom sudu za prekršaj zbog ulaska na prostore Kapitola 6. januara, a da nije ušao u zgradu. Osuđen je na 14 dana i uračunato mu je vreme izdržavanja.

Nova odluka odmah smenjuje Grifina sa funkcije komesara u okrugu Otero u južnom Novom Meksiku. Takođe mu je zabranjeno da bude predsednički elektor.

„Gospodin. Grifin je pomagao pobunu iako nije lično učestvovao u nasilju“, napisao je Metju. „Pridruživši se rulji i upadom u zabranjene teritorije Kapitola, gospodin Grifin je doprineo odlaganju izbornih postupaka u Kongresu.“

Grifin je rekao da ga je o njegovom uklanjanju sa funkcije obavestilo osoblje okruga Otero, koje mu je sprečilo pristup svom radnom računaru i kancelarijskom prostoru u zgradi okruga u Alamogordu.

Grifin, koji je služio kao sopstveni pravni savetnik na dvodnevnom suđenju u avgustu, nazvao je presudu „potpunom sramotom“ koja lišava glasanja njegovih birača u okrugu Otero.

„Akcije koje se preduzimaju su, verujem, savršen dokaz tiranije pod kojom trenutno živimo“, rekao je Grifin. „Levica i dalje govori da je demokratija na udaru, ali da li je to demokratija? Kad god vas građanski sudovi uklone sa funkcije po mišljenju liberalnog sudije.”

Nalet sličnih tužbi širom zemlje nastoji da se kazne političari koji su učestvovali 6. januara u skladu sa odredbama 14. amandmana na Ustav SAD, koji kaže da svako ko je položio zakletvu da će poštovati Ustav može da bude zabranjen za upuštajući se u ustanak ili pobunu.

Odredbe su uvedene ubrzo nakon građanskog rata.

„Napisan je da se bavi bivšim Konfederatima… i od tada je u suštini neaktivan, uz jedan ili dva čudna izuzetka“, rekao je Gerard Magliocca, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Indijani Robert H. McKinnei. „Nije bilo ništa drugo što bi se moglo opisati kao pobuna protiv Ustava do 6. januara.

Na suđenju, Grifin se pozivao na garancije slobode govora u svoju odbranu i tvrdio da bi njegovo smenjivanje sa funkcije prekinulo protiv volje naroda i postavilo „opasan presedan“. Izabran 2018. godine, Grifin je izdržao glasanje o opozivu prošle godine, ali se ne kandiduje za reizbor ili drugu funkciju u novembru.

Metju je napisao da Grifinovi argumenti „zanemaruju da sam Ustav odražava volju naroda“.

Grifin „previđa da je njegovo sopstveno pobunjeničko ponašanje 6. januara nastojalo da potkopa rezultate slobodnih i poštenih izbora, koji bi obespravili milione glasača.

Tužbu protiv Grifina pokrenula su tri tužioca u Novom Meksiku uz pomoć Vašingtonske organizacije Građani za odgovornost i etiku iz Vašingtona. Podršku su podneli NAACP i progresivna grupa za nadzor Common Cause. Savezni sud je odbio nedavni zahtev da se pokrene slučaj.

Presuda od utorka je „istorijska pobeda za odgovornost za pobunu 6. januara i napore da se poremeti miran prenos vlasti u Sjedinjenim Državama“, rekao je predsednik Građana za odgovornost i etiku Noa Bukbinder u saopštenju.

Grifin, republikanac, 2019. je uveo grupu rodeo poznanika u promotivnu grupu pod nazivom Kauboji za Trampa koja je organizovala parade konja da bi širila konzervativnu poruku predsednika Donalda Trampa o pravima na oružje, kontroli imigracije i ograničenjima abortusa.

Ove godine, Grifin je dva puta glasao kao okružni komesar protiv potvrđivanja primarnih izbora u Novom Meksiku 7. juna, u sukobu oko integriteta izbora podstaknut teorijama zavere o bezbednosti opreme za glasanje u okrugu kojim dominiraju republikanci.

Dva druga komesara su na kraju pristala da sertifikuju, ali je Grifin dao glas protiv zajma, priznajući da nema konkretnu osnovu da dovodi u pitanje rezultate izbora – pripisujući svoju odluku „mojem osećaju i sopstvenoj intuiciji“.

Grifin je među desetak ljudi optuženih za nerede 6. januara koji su ili obavljali javnu funkciju ili se kandidovali za rukovodeće mesto u vladi u dve i po godine pre napada. Od toga, sedmoro je osuđeno za zločine zbog svog učešća.

Za razliku od Grifina, članovi Kongresa koji su bili na meti diskvalifikacije nisu bili optuženi niti osuđeni za zločine povezane sa pobunom na Kapitolu.