Rusija komentariše izveštaj IAEA o nuklearnoj elektrani

Rusija komentariše izveštaj IAEA o nuklearnoj elektrani

Za žaljenje je što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije htela da identifikuje krivca za granatiranje elektrane Zaporožje, dok njen predlog za demilitarizaciju postrojenja nije „ozbiljan“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. U utorak.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je lično predvodio tim inspektora u objekat pod ruskom kontrolom prošle nedelje i iz prve ruke bio svedok artiljerijskog napada. Međutim, izveštaj IAEA o poseti, objavljen ranije u utorak, ne pominje ko je granatirao elektranu Zaporožje, iako je ukrajinski Generalštab javno priznao da je gađao obližnji Energodar.

„Ne mogu da donesem tu odluku“, rekao je Grosi za CNN Kristijan Amanpur. „Nemamo sredstava za to. Kao što znate, trebalo bi da posmatrate ili nadgledate vojnu operaciju u regionu i svu njegovu prostranost, koja ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevala i ogromne kapacitete.

Nebenzia, koji je ranije pružio dokaze o krivici Ukrajine UN-u, rekao je da je oklevanje tog psa za žaljenje. Takođe je primetio da je Kijev napravio „monstruozan pokušaj“ da zauzme elektranu tokom posete tima IAEA.

Grosijev predlog da se Zaporožje demilitarizuje „nije ozbiljan“, rekao je Nebenzija novinarima u Njujorku, objašnjavajući da ruske trupe obezbeđuju fabriku i da bi njihovo povlačenje omogućilo Ukrajini da je zauzme.

„Ona ionako nije militarizovana“, rekao je ruski izaslanik u UN i dodao da „tamo nema artiljerije, već samo kamioni koji se koriste za prevoz čuvara“ koji štite objekat. Ovo je pominjalo i izveštaj IAEA.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je i Kijev i Moskvu da „ne učestvuju u vojnim aktivnostima“ ui oko nuklearne elektrane.

Grosi je za CNN rekao da ne poziva na „demilitarizaciju“, već na nešto „skromnije“, nazivajući je „zonom nuklearne bezbednosti i bezbednosti“ koja će dobiti „obavezu sa svih strana da izbegne bilo kakvo gađanje elektrane, bilo kakvo granatiranje na biljka.“

Ruske trupe su početkom marta obezbedile najveću nuklearnu elektranu u Evropi, koja je normalno funkcionisala do sredine jula, kada Moskva kaže da su ukrajinske snage počele da je napadaju bespilotnim letelicama i artiljerijom koju je isporučila SAD. Kijev je tvrdio da Rusija izvodi napade pod lažnom zastavom kako bi Ukrajina izgledala loše, dok je u objektu postavljala teško naoružanje.

IAEA je „odustala od svoje dužnosti“ i „zažmurila“ na ukrajinsko granatiranje, čak i nakon što su joj predočeni iscrpni dokazi o krivici Kijeva, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član civilno-vojne administracije Zaporožja.