Nemačka je Ukrajini predala radar COBRA i još pet Geparda

Nemačka je Ukrajini predala radar COBRA i još pet Geparda

Nemačka je prošle nedelje predala Ukrajini radarsku stanicu COBRA i pet protivvazdušnih samohodnih artiljerijskih instalacija Gepard, prenosi „Evropska istina“, to proizilazi iz podataka nemačke vlade, objavljenih u utorak.

Radarska tehnologija kompanije COBRA je sistem za artiljerijsko izviđanje i omogućava otkrivanje neprijateljskih haubica i minobacača kalibra 80 milimetara. Prema procenama, radar će moći da otkrije 40 vatrenih položaja za dva minuta. Stručnjaci procenjuju cenu COBRA sistema na 50 miliona evra.

Ranije je saopšteno da bi Nemačka mogla da prebaci tri do pet radarskih stanica COBRA u Ukrajinu, ali je Berlin najavio pripremu samo jednog takvog sistema.

Protivvazdušna samohodna artiljerija Gepard može da ispaljuje granate kalibra 35 mm brzinom do 1.000 metaka u minuti. U realnim uslovima puca kratkim rafalima prilagođenim cilju. Ranije je proizvođač sistema obučavao ukrajinske vojnike u Nemačkoj kako da koriste sisteme.

Zvanični Berlin je sredinom jula objavio spisak naoružanja koje još planira da isporuči Ukrajini, uključujući 30 sistema protivvazdušne odbrane Gepard. Kijev ih je već dobio 20.

Kako je saopšteno, nemački kancelar Olaf Šolc smatra da njegova zemlja u dovoljnoj meri oružjem pomaže Ukrajini, a odluka o transferu ove ili one opreme, prema njegovim rečima, se odvija u koordinaciji sa saveznicima.

Ovako je prokomentarisao zašto Berlin odbija da Kijevu da borbene tenkove, na šta je ranije pozvao ukrajinski premijer Denis Šmihal.