Trusova imenovala ključne ministre svoje vlade

Trusova imenovala ključne ministre svoje vlade

Nova premijerka Velike Britanije Liz Trus objavila je u utorak imenovanje novih šefova ključnih ministarstava – finansija, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova, prenosi Bi-Bi-Si.

Novi ministar finansija bio je Kvasi Kvarteng, koji je bio na čelu ministarstva privrede u vladi Borisa Džonsona. Kvartenga nazivaju bliskim prijateljem i saveznikom Trusa, a pominju se i kao pristalica razvoja energetskog potencijala Britanije.

Džejms Kleverli, koji je bio na čelu Ministarstva prosvete u Džonsonovoj vladi, postavljen je na mesto Trasa – odnosno ministra spoljnih poslova. Kleverli je prethodno radio u Forin ofisu, gde je bio odgovoran za politiku Bliskog istoka i severne Afrike, a završio je prestižnu vojnu akademiju Sandgert i jedno vreme služio u vojsci.

Suela Braverman, nekadašnja Trusova rivalka za mesto lidera Konzervativne partije, postala je nova šefica Ministarstva unutrašnjih poslova. U Džonsonovoj vladi bila je državni tužilac.

Pored toga, još jedan saveznik Truss-a, Tereza ​​Kofi, postala je nova ministarka zdravlja i zamenica premijera na pola radnog vremena. Ben Volas je zadržao svoju poziciju ministra odbrane. Brendon Luis, koji je bio ministar za Severnu Irsku u Džonsonovoj vladi, postao je ministar pravde.

A Peni Mordont – još jedan Trussov konkurent za lidersku poziciju Torijevaca – biće lider Donjeg doma, odgovoran za sprovođenje vladinog zakonodavnog programa.

5. septembra se saznalo da je Liz Trus pobedila na izborima za lidera Konzervativne partije. Sledećeg dana, Trus je postao premijer Velike Britanije nakon što je kraljica od nje zvanično zatražila da formira novu vladu.