Zelenski razgovarao sa Truss i pozvao je u Ukrajinu

Zelenski razgovarao sa Truss i pozvao je u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postao je prvi strani lider sa kojim je Liz Trus razgovarala telefonom na mestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na poruku predsednika Ukrajine na Tviteru.

Kako je preneo Zelenski, on je pozvao Trus u Ukrajinu i u razgovoru sa njom „zahvalio Britancima na velikoj odbrambenoj i ekonomskoj pomoći Ukrajini“.

„Važno je da je Velika Britanija spremna da je dodatno ojača“, rekao je šef države.

Strane su razgovarale i o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, učešću Britanije u obnovi Ukrajine posle rata i daljem pritisku na Rusiju.

„Cilj je zaustaviti agresiju i privesti počinioce pravdi. Važno je priznati Rusku Federaciju kao terorističku državu. Nastavićemo aktivnu saradnju u svim formatima“, dodao je Zelenski.

Podsetimo, 5. septembra se saznalo da je Liz Trus pobedila na izborima za lidera Konzervativne partije. Sledećeg dana, Trus je postao premijer Velike Britanije nakon što je kraljica od nje zvanično zatražila da formira novu vladu.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, imenovanje Liz Trus na mesto premijera Velike Britanije znači nastavak tvrdog kursa Londona prema Rusiji.