Porodice odaju pomen poginulima u Olenivki

Porodice odaju pomen poginulima u Olenivki

Na Sofijskom trgu u Kijevu, Udruženje porodica branilaca Azovstal je zajedno sa brižnim stanovnicima i gostima prestonice odalo počast ukrajinskim braniocima poginulim u terorističkom napadu na kazneno-popravni objekat u selu Olenivka u Donjeckoj oblasti.

Kako prenosi Ukrinform, učesnici događaja su zapalili lampe i, stojeći na kolenima, minutom ćutanja odali sećanje na žrtve. Sećali su se i povređeni ratni zarobljenici.

Neki od prisutnih držali su u rukama plakate sa natpisima „Olenovka“, „Stop ruskom terorizmu“. U događaju je učestvovalo nekoliko desetina ljudi: žene, muškarci, mala deca.

Rođaci ratnih zarobljenika u Olenivki istakli su da je prošlo 40 dana od ovog terorističkog napada, ali civilizovani svet još nije pravilno reagovao na zločin. Ukrajina nije dobila potvrđene spiskove poginulih, a rođaci heroja nisu dobili tela za sahranu. Ostaje nepoznato zdravstveno stanje povređenih vojnika.

Kako je saopšteno, u noći 29. jula, na teritoriji bivše kaznene kolonije u selu Olenivka u Donjeckoj oblasti, koju je okupirala ruska vojska, u eksploziji je uništena zgrada u kojoj su bili smešteni ukrajinski vojnici evakuisani iz čeličane Azovstal. Mnogi ratni zarobljenici su ubijeni i teško ranjeni.

Prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, plaćenici iz PMC Vagner počinili su ubistvo ukrajinskih ratnih zarobljenika u Olenivki.

Dmitro Lubinec, komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, pretpostavlja da će Rusija dozvoliti predstavnicima UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da posete mesto pogubljenja zarobljenih ratnih zarobljenika u Olenivki nakon što tamo sakrije sve tragove zločina.