Zelenski: Za obnovu Ukrajine potrebno je više od triliona dolara

Zelenski: Za obnovu Ukrajine potrebno je više od triliona dolara

„Generalni projekat ukrajinske rekonstrukcije biće najveći ekonomski projekat u Evropi našeg vremena. Najveći za nekoliko generacija. Njegov obim se već procenjuje na stotine milijardi dolara. A uz neophodnu modernizaciju ukrajinske infrastrukture, uzimajući u obzir bezbednosne potrebe, to je više od triliona dolara i to u prilično kratkom roku – manje od deset godina“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sastanku sa šefovima velikih poslovanja u okviru otvaranja Njujorške berze.

Predsednik je napomenuo da je već počela implementacija ukrajinskog projekta obnove nakon neprijateljstava u okviru Plana brzog oporavka, koji omogućava trenutnu obnovu sve neophodne infrastrukture na oslobođenoj teritoriji.

Zelenski veruje da nijedna kompanija nigde u svetu neće naći takve mogućnosti kao u Ukrajini.

„Infrastrukturna sredstva naći će veliki broj projekata na aerodromima i u izgradnji novih puteva i mostova. Fondovi za nekretnine dobiće tržište sa stotinama miliona kvadratnih metara novih stambenih, kancelarijskih, logističkih i industrijskih nekretnina. Banke i finansijske institucije mogu ući na ogromno tržište kreditiranja za sve ove projekte u Ukrajini. Osiguravajuća društva će moći da ponude nove proizvode osiguranja, uzimajući u obzir specifičnosti našeg regiona i naše rizike. Hotelski operateri će moći da otkriju naš veliki turistički i poslovni potencijal“, objasnio je on.

Predsednik je pozvao poslovne ljude da odmah planiraju svoja ulaganja, ne čekajući pobedu.

Zelenski je istakao da je oko 80 odsto Ukrajine već oslobođeno od neprijatelja, a ukrajinske trupe stalno povećavaju ovu cifru, svakodnevno se krećući ka pobedi. A većina Ukrajine je već spremna da implementira nove poslovne projekte.

„Možete me pitati kako možete sada da dođete u Ukrajinu, pošto rat još uvek traje? Odgovoriću vam: svaka kompanija koja bude imala priliku da stavi oznaku Made in Ukraine na svoj proizvod automatski će postati deo priče o ukrajinskoj hrabrosti i pobedi, svetski poznata priča, a istovremeno i deo priče o ukrajinskoj hrabrosti i pobedi. naš život, koji branimo svom snagom – i uz pomoć najjačih svetskih sila i lidera“, dodao je Zelenski.

Kako je saopšteno, u Ukrajini je razvijen Plan brzog oporavka, koji predviđa brzu rekonstrukciju objekata socijalne infrastrukture uništenih kao rezultat ruske invazije u punom obimu i uzimajući u obzir najbolje savremene građevinske standarde.