Kuleba: Ukrajina će nastaviti da traži priznanje Ruske Federacije kao sponzora terorizma

Kuleba: Ukrajina će nastaviti da traži priznanje Ruske Federacije kao sponzora terorizma

Uprkos stavu Sjedinjenih Država, ukrajinske vlasti će nastaviti da insistiraju na potrebi da se Ruska Federacija prizna kao državni sponzor terorizma.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina“, to je u utorak u etru nacionalnog teletona rekao ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

„Tražili smo, zahtevamo i tražićemo da Rusija bude priznata kao državni sponzor terorizma. A to što Bajdenova administracija nije spremna da sada donese ovu odluku ne znači da ona nikada ne može biti doneta. Radićemo na tome da Rusija prepoznat kakav zapravo postoji“, rekao je ministar.

Kuleba je dodao da je ukrajinska diplomatija od 24. februara „u više navrata, i to ne samo u odnosima sa SAD, prolazila kroz ovaj proces, kada su partneri prvobitno odgovorili „ne”, ali je onda odluka konačno usvojena”.

„To se ticalo i obezbeđivanja jednog ili drugog oružja, uvođenja ovih ili onih sankcija. Zato sam siguran da će se rad sa Amerikom u tom pravcu nastaviti“, naglasio je šef diplomatije.

Kuleba je zahvalio SAD na svemu što su „učinile i rade za Ukrajinu“, a istakao je i liderstvo predsednika Bajdena u procesu pružanja pomoći Kijevu. Ali on je dodao da „u ovom konkretnom pitanju nećemo odustati i da ćemo nastaviti da insistiramo na svom stavu, jer će to zaista biti ispravna odluka“.

Ranije u utorak, portparolka Bele kuće Karin-Žan-Pjer rekla je da bi proglašenje Rusije za državnog sponzora terorizma od strane Sjedinjenih Država moglo da oslabi podršku Ukrajini i naškodi humanitarnim naporima.

Pre toga je američki predsednik Džo Bajden rekao da ne podržava priznanje Rusije kao državnog sponzora terorizma.