Mađarska preti da će blokirati nastavak sankcija EU

Mađarska preti da će blokirati nastavak sankcija EU

Budimpešta preti da će sprečiti nastavak nekih blokova EU sankcija Rusiji ako se i dalje održe lične sankcije protiv trojice ruskih oligarha.

O tome je dopisnik „Radija Svoboda” Rikard Jozviak saznao iz svojih izvora u diplomatskim krugovima, piše „Evropska istina”.

Sagovornici, koji su pristali da komentarišu pod uslovom anonimnosti, rekli su da Mađarska traži ukidanje ličnih sankcija oligarsima Ališeru Usmanovu, Petru Avenu i Viktoru Rašnjikovu.

EU će uskoro produžiti lične sankcije ruskim elitama i predstavnicima Putinovog režima na još šest meseci. Ambasadori EU o tom pitanju treba da razgovaraju 7. septembra, a samo produženje mora biti dogovoreno do 15. septembra. Odluka mora biti doneta jednoglasno.

Na spisku sankcionisanih trenutno je 1.217 fizičkih i 108 pravnih lica. Usmanov i Aven su u to ušli sa početkom rata punog razmera Ruske Federacije protiv Ukrajine, a Rašnjikov – u martu.

Kako navode izvori, Budimpešta zahteva da se oni skinu sa liste. Osim toga, Mađarska traži izuzeće od sankcija protiv ruskih banaka za humanitarne organizacije.

Sagovornici pretpostavljaju da Mađarska na ovaj način vrši pritisak na Brisel kako bi pokrenula važno pitanje za Mađarsku – odobravanje „kovid“ paketa evropskih fondova za Mađarsku, koje se odlaže zbog briselskog pitanja o problemima sa vladavina prava.

Novinar je zatražio komentar od mađarske vlade, ali u trenutku objavljivanja nije dobio komentar.