Erdogan u Sarajevu, večeras u Beogradu

Erdogan u Sarajevu, večeras u Beogradu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u zvaničnu posetu BiH, na razgovore s članovima Predsedništva BiH i delegacijom oba doma Parlamenta BiH. Posle posete BiH, Erdogan će posetiti Srbiju, a potom i Hrvatsku.

Sa Erdoganom je u Sarajevo stigla brojna delegacija, u kojoj su i pojedini ministri iz turske vlade.

Parlament BiH je ranije najavio da u Sarajevo stižu ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Mevlut Čavašoglu i Sulejman Sojlu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministri industrije i tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, trgovine i saobraćaja i infrastrukture.

U Sarajevo su s Erdganom došli i zamenik predsednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik, poslanik Efkan Ala i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i BiH Refik Ozen.

Erdogan je došao nekoliko dana pošto je u BiH počela kampanja pred opšte izbore 2. oktobra.

Turski predsednik je posetio BiH u avgustu 2021. godine, kada je bio kum na venčanju kćerke lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Erdogan ima dobre odnose i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom koji turskog predsednika smatra „dobrim liderom i važnim partnerom u regionu“.

N1 Sarajevo javlja da je Erdogan ispred Predsedništva Bosne i Hercegovine dočekan uz vojne počasti, a nakon toga sledi susret sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH.

Ispred ove državne institucije orkestar je odsvirao državne himne Turske i BiH, a nakon toga dočekao je, prema protokolu, predsedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Erdogana su ispred Predsedništva BiH dočekali i građani koji su mu poželeli dobrodošlicu te ga oduševljeno snimali i fotografisali.

Međutim, ispred zgrade Predsedništva nije bio treći član Milorad Dodik. Postoji mogućnost da ga očekuje u zgradi ove državne institucije.

U poslepodnevnim satima, nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH, turski predsednik bi trebalo da se sastane i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.