Kuleba: Ukrajina može pomoći EU da ublaži krizu

Kuleba: Ukrajina može pomoći EU da ublaži krizu

Ukrajina svojim izvozom električne energije može pomoći Evropskoj uniji da ublaži energetsku krizu ove zime.

„Ukrajina svojim izvozom električne energije može pomoći EU da ublaži energetsku krizu ove zime. Zbog toga Rusija pokušava da otme Zaporošku NE i spreči ih. Ukrajina i EU su u istom čamcu: moramo ostati ujedinjeni i pobediti Putina pre nego što nam svima donese još više nevolja“, napisao je na Tviteru Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine.

Kako je saopšteno, 3. septembra je Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da je Zaporoška nuklearna elektrana isključena sa glavnog dalekovoda. Konstatovano je da je ZNPP nastavila sa radom preko rezervne linije.

Ukrajinska Nacionalna kompanija za proizvodnju nuklearne energije Energoatom saopštila je 5. septembra da je poslednji, šesti blok koji je snabdevao sopstvene potrebe NE Zaporožja, istovaren i isključen sa mreže zbog požara koji je izbio usled ruskog granatiranja.

ZNPP, najveću evropsku nuklearnu elektranu, zauzela je ruska vojska od 4. marta. Okupatori su postavili vojnu opremu i municiju u elektranu, granatirajući okolno područje.

Ujedinjene nacije, SAD i Ukrajina pozvale su Rusiju da povuče svoju vojnu opremu i osoblje iz nuklearnog objekta.