Liz Trus će u utorak zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera

Liz Trus će u utorak zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera

LONDON – Liz Trus će u utorak zameniti Borisa Džonsona na mestu britanskog premijera, otputujući da vidi kraljicu Elizabetu u Škotsku pre nego što imenuje novi tim najviših ministara u kabinetu koji će se uhvatiti u koštac sa ekonomskom krizom i okupiti svoju duboko podeljenu stranku, prenosi Rojters.

Trus je pobedila rivala Rišija Sunaka u glasanju članova Konzervativne partije za vođstvo stranke, obećavajući da će doneti smanjenje poreza i pomoći ljudima sa njihovim računima za energiju, a Britanija se suočava sa rastućom energetskom krizom.

„Hvala vam što ste mi ukazali poverenje da vodim i činim za našu veliku zemlju. Preduzeću hrabru akciju kako bih sve nas pregurao kroz ova teška vremena, povećao našu ekonomiju i oslobodio potencijal Ujedinjenog Kraljevstva.“, rekla je Trus.

Ona će naslediti Borisa Džonsona, koji je bio primoran da objavi ostavku u julu nakon što su meseci skandala videli da je podrška njegovoj administraciji nestala, a ministri dali ostavku kako bi ga naterali da ode.

Džonson će održati govor ispred Dauning strita, a zatim otputovati u Škotsku da se sastane sa kraljicom Elizabetom u njenoj rezidenciji u zamku Balmoral kako bi zvanično podneo ostavku.

Od tada Britanija je teturala iz krize u krizu. Sada postoji perspektiva duge recesije i daljeg povećanja inflacije, koja je u julu dostigla dvocifrene vrednosti.

Iako je Britanija dobro upućena u izbor – i zamenu – premijera, koreografija dana će imati nepoznat osećaj, sa kraljicom Elizabetom sa Džonsonom i Trusom u Balmoralu, a ne u Bakingemskoj palati.

Palata je prošle nedelje saopštila da će kraljica imenovati novog premijera u Balmoralu, gde provodi leta, zbog problema sa mobilnošću.

Kraljica Elizabeta, pod čijom vladavinom je bilo 14 premijera pre Trusa, morala je da smanji svoje javne nastupe poslednjih meseci zbog takvih problema, a takođe je provela noć u bolnici prošlog oktobra zbog neodređene bolesti.