Zelenski poziva da se Rusija proglasi državnim sponzorom terorizma

Zelenski poziva da se Rusija proglasi državnim sponzorom terorizma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je pozvao da se Rusija odredi kao državni sponzor terorizma i da se pojačaju sankcije toj zemlji kako bi se sprečila radijaciona katastrofa u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP), prenosi Ukrinform.

„Opet – ovo je drugi put – zbog ruske provokacije, postrojenje u Zaporožju je na korak od radijacijske katastrofe. Smatram da je činjenica da Rusija to radi upravo sada, neposredno uoči zaključaka IAEA, veoma elokventna. Granatiranje teritorije ZNPP znači da terorističku državu nije briga šta kaže IAEA, nije briga šta će međunarodna zajednica odlučiti.Rusija je zainteresovana samo da što duže ostane najgora situacija.To se samo može ispraviti jačanjem sankcija, samo zvaničnim priznanjem Rusije kao terorističke države – na svim nivoima“, rekao je Zelenski u svom video obraćanju 194. dana rata.

Zelenski je takođe rekao da se opasnost od radijacijske katastrofe u ZNPP pojavila čim su ruske trupe zauzele stanicu.

„Ukrajina ima vrlo jasan, transparentan i pošten stav: dok smo mi kontrolisali elektranu, nije bilo opasnosti od radijacijske katastrofe. Čim je Rusija došla, odmah je postao moguć najgori scenario koji se može zamisliti. Ovo zahteva međunarodni odgovor – UN. svakoj normalnoj državi“, rekao je on.

Zelenski je takođe napomenuo da je tema ZNPP-a detaljno razmotrena u razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je trajao više od sat i po. On je rekao da su obe strane razmenile mišljenja o rezultatima misije IAEA u elektrani. „Inače, sutra će biti predstavljeni zaključci misije. Nadam se da će biti objektivni“, dodao je on.

Zelenski je zahvalio Makronu i svim građanima Francuske „na njihovoj nepokolebljivoj težnji ka zaštiti naših zajedničkih evropskih vrednosti, naše zajedničke ujedinjene Evrope“.