G7 zabrinuta zbog nacrta zakona koji bi mogao da „ubije“ nezavisnost NABU

G7 zabrinuta zbog nacrta zakona koji bi mogao da „ubije“ nezavisnost NABU

Ambasadori zemalja „Grupe sedam” u ponedeljak su izrazili zabrinutost zbog nacrta zakona broj 7654, kojim se poništava uslov da direktor Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije ne sarađuje sa političkim partijama niti da bude njihov član, prenosi „Evropska istina“.

„Ambasadori G7, kao dugogodišnji podržavaoci borbe protiv korupcije, zabrinuti su zbog nacrta zakona broj 7654, koji pomno pratimo: stvara pravne rizike i neizvesnost oko procedura za izbor rukovodstva ključnih antikorupcijskih institucija Ukrajine. “, stoji u objavi.

Ranije u ponedeljak, Komitet Vrhovne Rade za organizaciju državne vlasti podržao je kao osnovu nacrt zakona br. 7654, kojim se menja procedura za sprovođenje konkursa za mesto direktora NABU.

„Važeći zakon izričito zabranjuje da se prijave kandidatima koji su radili u rukovodećim organima stranke u poslednje dve godine i/ili bili u ugovornim odnosima sa njom. Sada poslanici ukidaju ovo ograničenje (dovoljno je da se takve aktivnosti prestanu, pre podnošenja na konkurs)“, objašnjava rukovodilac Centra za otpor korupciji Vitalij Šabunjin.

Osim toga, nacrt zakona predviđa mogućnost prevremene smene šefova NABU i NAZK „zbog dela u vezi sa korupcijom“.

Nacrt zakona br. 7654 pripremio je Andrii Klochko, poslanik iz „Sluge naroda“. On sam je figura u slučaju NABU nakon što su istraživački novinari prošle godine otkrili zemljišne parcele, imanje, stan i automobil Tesla u posedu njegove majke u penziji.

Predlog zakona podržalo je minimalno potrebnih 14 od 27 poslanika Radnog odbora. Istovremeno, kako je preneo pokret „Česno”, tokom sastanka dvojica narodnih poslanika, posebno Vladislav Poljak, kome se sudi za dugmad, rekli su da odmah podržavaju dnevni red i pitanja na dnevnom redu, jer navodno imaju lošu internet vezu.

Pored toga, 26. avgusta ista većina članova odbora (14 od 27) je izglasala nepoverenje predsedniku Andriju Kločki. Ali sastanak tada nije održan, pa odluka nije formalno usvojena.

Podsećamo da je sprovođenje transparentnog konkursa za imenovanje šefa NABU jedan od zahteva Evropske unije na putu ka članstvu Ukrajine. Predsednik Volodimir Zelenski je 1. jula najavio da će „uskoro” biti raspisan konkurs za šefa antikorupcijskog biroa.