Zelenski očekuje saradnju sa Džonsonom „u njegovom novom statusu“

Zelenski očekuje saradnju sa Džonsonom „u njegovom novom statusu“

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je telefonski razgovor sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom poslednjeg dana svog mandata na ovoj funkciji, prenosi „Evropska istina“, Zelenski je o tome napisao na Tviteru.

„Imao sam završni razgovor sa Borisom Džonsonom na sadašnjoj funkciji. U ime celog ukrajinskog naroda zahvalio sam mu se na ličnoj hrabrosti, principijelnosti i izuzetnom doprinosu u suprotstavljanju agresiji Ruske Federacije. Radujem se saradnji sa veliki prijatelj Ukrajine u novom statusu“, navodi se u objavi.

Kancelarija britanskog premijera još nije izvestila o razgovoru Zelenskog i Džonsona.

Dan ranije, u kolumni za britanski tabloid The Mail on Sundai, Zelenski je napisao da očekuje da će novi britanski premijer sačuvati „nasleđe“ Borisa Džonsona u borbi protiv „ruskog varvarstva“.

Pogledajte takođe: Boris Džonson i Ukrajina: najsjajniji kadrovi odlazećeg britanskog premijera.

Podsetimo, 5. septembra popodne su postali poznati rezultati glasanja za novog lidera konzervativaca – ministarka spoljnih poslova Liz Trus pobedila je u finalu izbora bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka. Ona je od članova stranke dobila 81.326 hiljada glasova, a Sunak – 60.399 glasova. Trus će zameniti Borisa Džonsona, koji je u julu najavio ostavku.

Džonson će zvanično ostati premijer do utorka, 6. septembra, kada će podneti ostavku na prijemu koji je priredila kraljica Elizabeta II u Balmoral Estateu u Škotskoj. Istovremeno, novi lider Konzervativne partije će na sastanku sa kraljicom zvanično dobiti poziv za formiranje nove vlade.

Trusova je tokom predizborne kampanje obećala da će, po ugledu na Borisa Džonsona, biti „najveći prijatelj” Ukrajine, ako pobedi na izborima za mesto lidera konzervativaca.