Borel je upozorio na smanjenje zaliha oružja u EU

Borel je upozorio na smanjenje zaliha oružja u EU

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da se zalihe naoružanja u Evropskoj uniji smanjuju, pošto zemlje članice i dalje šalju oružje i municiju u Ukrajinu, i pozvao zemlje EU da bolje koordiniraju potrošnju na vojnu opremu, piše „Evropska istina“, prenosi AP.

„Vojne rezerve većine država članica bile su, ne bih rekao, iscrpljene, ali u velikoj meri iscrpljene, jer mi pružamo Ukrajincima veliki broj sposobnosti“, rekao je on tokom debate sa evropskim poslanicima.

„Zalihe treba dopuniti. Najbolji način da se popuni je da to uradite zajedno. Biće jeftinije“, rekao je Borel.

Na sastanku u Češkoj Republici prošle nedelje, ministri odbrane EU razgovarali su o načinima za bolje udruživanje vojnih zaliha i resursa, kao i o masovnoj kupovini municije i oružja, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane, koji su Ukrajini i dalje potrebni.

Borel je u ponedeljak upozorio da će, ako države članice nastave da proširuju svoje vojne sposobnosti na isti način, „rezultat biti mnogo novca“ i dupliranje sposobnosti.

Borel se takođe žalio na ono što je video kao propuštenu priliku da 27 zemalja EU počnu da obučavaju ukrajinske oružane snage pre godinu dana, mnogo meseci pre nego što je Rusija započela invaziju u februaru, nakon što je to zatražilo nekoliko država članica.

„Nažalost, nismo to uradili, a danas se kajemo. Žao nam je što nismo udovoljili ovom zahtevu prošlog avgusta“, rekao je on. Da je EU tada odgovorila, primetio je Borel, „bili bismo u boljoj situaciji“.

Kako je saopšteno, Evropska unija je formirala radnu grupu, čija je svrha da uspostavi zajedničku nabavku naoružanja za zemlje članice EU kako bi popunile svoje vojne zalihe.