Blumberg: Nemačka se suočava sa nedostatkom uglja

Blumberg: Nemačka se suočava sa nedostatkom uglja

Proizvođači električne energije u nemačkom regionu Rajne upozorili su da bi snabdevanje električnom energijom moglo da se smanji usled kašnjenja u isporuci uglja elektranama zbog niskog nivoa vode u velikim rekama, izvestio je u petak Blumberg.

Prema izveštaju, jedan broj elektrana koje rade na ugalj, uključujući one kojima upravljaju kompanije EnBV AG i Trianel GmbH, ove nedelje su izdale obaveštenja u kojima se upozoravaju da se bave problemima snabdevanja. Trianelova stanica Lunen je navodno morala da prekine proizvodnju struje tokom vikenda, dok je EnBV-ova fabrika u Heilbronu takođe bila „pogođena“, iako nije dala dodatne detalje.

Portparol Trianela je za novinsku kuću objasnio da su zbog suše koja je dovela do niskog vodostaja u ključnim plovnim putevima, barže bile prinuđene da smanje količinu uglja koji nose da bi mogle da plove u plitkim vodama.

„Ovo je normalan posao ovih dana. Ova situacija će se promeniti samo kada bude više kiše“, rekao je on.

Vijest dolazi u trenutku kada Berlin aktivno oživljava zatvorene elektrane na ugalj kako bi smanjio potrošnju prirodnog gasa jer je snabdijevanje iz Rusije značajno opalo zbog sankcija EU.