Podoljak: Ukrajina tek treba da vidi izveštaj IAEA o ZNPP

Podoljak: Ukrajina tek treba da vidi izveštaj IAEA o ZNPP

U nuklearnoj elektrani Zaporožje, pored koje su ruski vojnici rasporedili i ispalili MLR sisteme, revizija nuklearnog inženjeringa je potrebna čak i više nego mirovni napori misije IAEA, rekao je Mihajlo Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, prenosi Ukrinform.

„Trebalo bi da postoji određeni broj ljudi koji razumeju nuklearnu fiziku i inženjerske tehnologije. Oni mogu da budu tu, naglašavam, pored naših kadrova“, rekao je Podoljak i dodao da trenutno ukrajinska strana nema jasne podatke o tome da li je sve „normalno u objektu“ u pogledu sigurnosnih kola, hlađenja reaktora i osoblja.

„Nismo videli ništa od toga u izveštaju“, primetio je Podoljak.

Komentarišući inicijativu IAEA da uspostavi stalno prisustvo svojih stručnjaka u ZNPP, on je takođe napomenuo da bi, uprkos navedenom, takvo prisustvo u nuklearnoj elektrani moglo pomoći u zaštiti ukrajinskog osoblja od naoružanih osvajača.

„To je zato što te ruske trupe tamo nemaju pojma šta se tamo dešava pa ne mogu tačno da procene rizike. Ali postoji određeni broj naših kadrova kojima je potrebna neka vrsta zaštite, tako da neko iz međunarodne zajednice stoji po strani. njihova strana – neki inspektori koji će reći ‘ne dirajte ove ljude, neka rade svoj posao’. To bi bilo važno“, naglasio je vladin zvaničnik.

Kako je saopšteno, 1. septembra ujutru je isključen blok 5 Zaporoške NE, ali je kasnije ponovo priključen na električnu mrežu.

Kako je saopšteno, misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na čelu sa njenim šefom Rafaelom Grosijem stigla je u Ukrajinu i 1. septembra posetila Zaporošku NE.

Šest eksperata iz Međunarodne agencije za atomsku energiju ostalo je u Zaporiškoj elektrani nakon što je njihova misija posetila objekat u četvrtak; ubuduće će u pogonu stalno raditi dva predstavnika Agencije.

ZNPP, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, zauzela je ruska vojska 4. marta. Od tada osvajači postavljaju vojnu opremu i municiju na lokaciju stanice, kao i granatiraju okolinu.

Ujedinjene nacije, SAD i Ukrajina pozvale su Rusku Federaciju da povuče vojnu opremu i osoblje iz nuklearnog objekta.