Gruzija: Proglašena vanredna situacija

Gruzija: Proglašena vanredna situacija

Oluja sa grmljavinom i jaka kiša pogodili su u nedelju delove severozapadne Džordžije, što je izazvalo bujne poplave u nekim oblastima. Izveštaji lokalnih vesti pokazuju da su putevi pod vodom i vlasnici kuća koji se bore da vode ne izlaze, prenosi Rojters.

Guverner Džordžije Brajan Kemp proglasio je vanredno stanje u nedelju popodne u okruzima Čatuga i Flojd, usmeravajući sve državne resurse da pomognu u „aktivnostima pripreme, reagovanja i oporavka“. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da padavine do jednog inča na sat uzrokuju neuobičajeno visok nivo vode u potocima, potocima, putevima i urbanim područjima. Procenjuje se da je u tom području palo do 12 inča kiše, prema Kempovoj izvršnoj naredbi.

„Ovo je izuzetno opasna i po život opasna situacija. Ne pokušavajte da putujete osim ako ne bežite iz područja koje je podložno poplavama ili pod nalogom za evakuaciju“, saopštila je služba.

Služba je proglasila „vanrednu situaciju u slučaju poplava“ za Državni park Samervil, Lajerli i Džejms H. Flojd u okrugu Čatuga. Okrug Flojd – samo na jugu – takođe je bio pod upozorenjem o naglim poplavama.

U 15:10, služba je savetovala meštane da izbegavaju putovanja koja nisu hitna, jer je nova runda padavina ušla u oblast.

Grad Samervil je savetovao stanovnike koji koriste gradske vodovodne usluge da prokuvaju vodu pre pijenja, kuvanja ili pripreme hrane za bebe zbog poplava u fabrici Raccoon Creek Filter.

„Voda treba da se kuva najmanje jedan minut nakon što proključa. Građani treba da nastave da prokuvaju vodu sve dok ne dobiju obaveštenje iz vodovoda da je vodovod pušten u pun rad, kao i da je mikrobiološki kvalitet vode u distributivnom sistemu bezbedan za ljudsku upotrebu“, saopštio je grad. svoju veb stranicu.