Poljska razmatra povratak saradnji sa Mađarskom u okviru Višegradske četvorke

Poljska razmatra povratak saradnji sa Mađarskom u okviru Višegradske četvorke

Poljska razmatra povratak saradnji sa Mađarskom u okviru formata Višegradske četvorke, koja je prekinuta zbog različitih pogleda na rat u Ukrajini.

Ovo je izjavio poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu nedeljniku „Sieci”, koji će u celosti biti objavljen u ponedeljak, piše „Evropska istina”.

Moravjecki je, posebno, upitan da li je prijateljstvo Poljske sa Mađarskom prekinuto zbog različitih pristupa ratu u Ukrajini i da li postoje šanse da se vrati saradnji u okviru Višegradske grupe.

„Odnos prema ratu nas je zaista mnogo podelio. Ali mislim da će nas vremenom sve druge stvari u kojima smo pokazali solidarnost, razumevanje i podršku ponovo ujediniti. To bih zaista voleo“, rekao je Moravecki, a citirao portal u nedelju vPolitice.

Premijer Poljske je objasnio da saradnja u okviru Višegradske grupe značajno jača Poljsku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Na pitanje da li bi se sastanci Višegradske grupe mogli vratiti, odgovorio je da.

„Nameravam da pokušam da razradim formulu u kojoj ćemo, jasno iznevši naše razlike, poštujući osetljivost naših ukrajinskih prijatelja, moći da se vratimo kako saradnji u okviru V4, tako i zajedničkim aktivnostima sa Mađarskom u oblasti u kojima imamo zajedničke vrednosti i interese. Verujem u razvoj takve platforme razumevanja. Osim toga, Poljaci su verovatno spremniji za to danas nego u martu ili aprilu“, rekao je on.

U martu je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda zamrznula većinu kontakata sa vladajućom strankom Mađarske.

Takođe, u martu je proruski kurs Mađarske doveo do otkazivanja sastanaka u formatu Višegradske četvorke.