Bela kuća: Pitanje viza ne treba pretvarati u rat sa ruskim narodom

Bela kuća: Pitanje viza ne treba pretvarati u rat sa ruskim narodom

SAD ne smatraju potrebnim da uvode vizna ograničenja protiv svih Rusa u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini.

Ovo je izjavio zvanični predstavnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u intervjuu ruskom TV kanalu „Dožd”, prenosi „Evropska istina”.

Prema njegovim rečima, Vašington je uveo ograničenja za pojedine Ruse jer ovaj alat omogućava da ruski predsednik odgovara za svoje postupke u Ukrajini i njegovo okruženje, pripadnike oligarhije i pristalice režima koji su bili umešani u rat.

„Ali ne verujemo da je pozivanje svih Rusa na odgovornost za Putinove postupke produktivna mera. Verujemo da to ne treba pretvarati u rat sa celim ruskim narodom. Ne treba kriviti ruski narod. To je predsednik Putin i njegov kabinet, njegov režim vode ovaj ilegalni i neopravdani rat u Ukrajini i sami Rusi ne bi trebalo da trpe zbog toga“, rekao je Kirbi.

Podsetimo, nakon rasprave 31. avgusta, šefovi diplomatija EU odlučili su da potpuno prekinu sporazum o pojednostavljenju viznog režima sa Ruskom Federacijom i naložili Evropskoj komisiji da razmisli šta da radi sa milionima važećih ruskih viza.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozitivno ocenjuje odluku ministara, pod uslovom da ona bude pravilno sprovedena.

Predsednik Volodimir Zelenski želi da zabrana izdavanja viza Rusima bude uključena u 8. paket sankcija EU.