Salvini: EU mora da plati račun za sankcije protiv Rusije

Salvini: EU mora da plati račun za sankcije protiv Rusije

Evropska unija treba da nadoknadi svoje građane za „energetsku pandemiju“ koja je rezultat antiruskih sankcija zbog ukrajinskog sukoba, izjavio je u nedelju bivši zamenik premijera Italije Mateo Salvini.

Govoreći za radio RTL, Salvini, koji vodi desničarsku stranku Lega Nord, povukao je paralelu sa finansijskim stimulativnim paketima tokom blokada Covid-a.

„Neka Evropa, kao što se desilo tokom pandemije, postavi štit, da zaštiti porodice i preduzeća i pokrije dodatne račune koje porodice moraju da plate“, rekao je on i dodao da će Brisel morati da usvoji takve mere kako bi sprečio masovnu nezaposlenost.

Salvini je takođe signalizirao svoju podršku sankcijama protiv Rusije, uprkos njihovoj očiglednoj neefikasnosti. Napomenuo je da je njegova stranka podržala svaku vrstu podrške Ukrajini i osudila rusku vojnu ofanzivu. On je, međutim, ukazao da Moskva profitira od visokih cena nafte i gasa, dok se Evropa otežava od energetske krize.

„To bi bio jedini slučaj da sankcionisani zarađuje, a onaj ko sankcioniše trpi“, rekao je on i dodao da Brisel priznaje da je ekonomski rat mač sa dve oštrice.

Prema rečima italijanskog političara, EU ne može jednostavno da ukine sankcije, jer bi to podrazumevalo popuštanje Rusiji.

Salvini je, međutim, prošle nedelje pozvao EU da preispita svoju politiku sankcija protiv Rusije, rekavši da bi to moglo više da šteti državama članicama nego Moskvi. „Ako rade, dobro, ali ako više pogode zemlje koje su uvele sankcije nego Rusiji oni će pre podsticati rat nego promovisati mir“, tvrdi on.

U Italiji su zakazani opšti izbori 25. septembra nakon kolapsa vlade Marija Dragija u julu. Prema studiji koju je prošlog meseca objavio institut Cattaneo, italijanski desničarski blok, čiji je deo Salvinijeva Lega Nord, na putu je da osvoji ogromnu većinu u oba doma parlamenta.