Požari u Kaliforniji izazvali evakuaciju hiljada stanovnika

Požari u Kaliforniji izazvali evakuaciju hiljada stanovnika

Požar koji se brzo širio u severnoj Kaliforniji je do subote ujutro izgoreo oko 1.620 hektara zemlje i podstakao evakuaciju hiljada stanovnika, od kojih su neki takođe povređeni.

Vatra, nazvana Mill Fire, izbila je u petak skoro 370 km severno od Sakramenta. Do subote ujutro vatra je lokalizovana na 20% zahvaćene oblasti, prema Kalifornijskom odeljenju za šumarstvo i zaštitu od požara.

Prijavljeno je da je u požaru uništeno oko 100 kuća i zgrada, saopštile su vlasti.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u okrugu Siskiju. Proglašenje vanrednog stanja pomoći će stanovnicima da pristupe saveznoj pomoći i otključaju državne resurse.

Njusomova kancelarija saopštila je da je požar izazvao povrede civila i nestanke struje, uništio kuće i primorao hiljade stanovnika da se evakuišu. Lokalni zvaničnici su rekli da bi ljudi trebalo da planiraju „najmanje nekoliko dana“ da se drže dalje od evakuisanih područja.

Okrug Siskiju, dom Nacionalne šume Klamat, ima oko 44.000 stanovnika, prema američkom Birou za popis stanovništva.

Kim Grin, gradonačelnik malog grada Vida u okrugu Siskiju, rekao je za Los Anđeles tajms da je požar izbio u fabrici drveta.

Na snimcima koje su lokalni mediji i novinari objavili na Tviteru, vidi se da vatra uništava industrijsku zgradu u Vidu, pali šumsko zemljište i širi se stambenim područjima.

Još jedan požar nazvan Planinski požar takođe se istovremeno širio u Gazeli, koja se nalazi 16 km severozapadno od Viida. Od subote ujutru, taj požar je bio samo 5% obuzdavan i izgorelo je oko 1.375 hektara zemlje.

Više od dve decenije suše i porasta temperatura, koje su pogoršane klimatskim promenama, učinile su Kaliforniju ranjivijom nego ikada na šumske požare. Dve najrazornije zabeležene godine bile su 2020. i 2021. na osnovu broja spaljenih hektara.