Predsednik Evropskog saveta pozvao je EU da odmah reši pitanje cena ruskih energenata

Predsednik Evropskog saveta pozvao je EU da odmah reši pitanje cena ruskih energenata

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da Evropska komisija ne može da čeka govor Ursule fon der Lajen 14. septembra da predloži rešenje za energetsku krizu.

On je to izjavio u intervjuu za nekoliko evropskih masovnih medija, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Politiko.

Ne može se izgubiti nijedan dan“, rekao je Mišel i dodao da je važno da EU reši pitanje ograničenja cena.

„Ovo nije novo; ovu debatu ne počinjemo danas. Zato smo u prošlosti nekoliko puta pozivali Komisiju da iznese konkretne predloge za sto kako bi pomogli državama članicama da odluče“, rekao je Mišel.

Von der Lajen je u petak izjavila da čvrsto veruje u potrebu ograničavanja cene ruskog gasa koji se gasovodom izvozi u EU.

Komisija je svoje mišljenje izrazila u nacrtu dokumenta. Poziva se na ograničavanje cene električne energije iz drugih izvora osim gasa i na preraspodelu sredstava visokoprofitnih proizvođača energije kako bi se ublažio udar na potrošače.

Ministri energetike zemalja EU sastaće se 9. septembra na vanrednom samitu.

Podsetimo, Gasprom je 2. avgusta uveče najavio potpunu obustavu pumpanja gasa kroz gasovod Severni tok, navodno zbog uočenog kvara u jedinoj kompresorskoj stanici Portova, koja nastavlja sa radom. Tvrde da je tokom rutinskih radova na gasnom pumpnom agregatu Trent 60 otkriveno curenje ulja kroz konektore terminalnih priključaka kablovskih vodova.

Evropska komisija nazvala je saopštenje Gasproma „još jednom potvrdom njegove nepouzdanosti kao dobavljača“ i „dokazom ruskog cinizma“.