Požar u severnoj Kaliforniji uništava kuće

Požar u severnoj Kaliforniji uništava kuće

Požar koji se brzo razvijao u severnoj Kaliforniji uništio je u petak više domova i primorao hiljade stanovnika da odmah napuste, zakrčivši puteve na početku vrelog vikenda za praznik rada.

Požar u Mill-u je izbio na imanju Roseburg Forest Products, tvornice drva sjeverno od grada Veed-a, i brzo je izgorio kroz kuće u obližnjem naselju Linkoln Heights i podstakao naredbe za evakuaciju hiljada ljudi, rekla je odbornica Veed-a Sue Tavalero.

Rekla je da ima spaljenih kuća u naselju Linkoln Hajts, ali „ne znam koliko. Siguran sam da je nekoliko domova izgubljeno.“

Stanovnicima gradova Veed, Lake Shastina i Edgevood je naređeno da se evakuišu nakon što se požar brzo proširio po vrućim i vetrovitim uslovima, saopštila je kancelarija šerifa okruga Siskiju. U požaru u Milu izgorelo je 1,4 kvadratnih milja (3,6 kvadratnih kilometara), prema Kalifornijskom odeljenju za šumarstvo i zaštitu od požara.

Rebeka Tejlor, direktorka komunikacija kompanije Roseburg Forest Products sa sedištem u Springfildu u Oregonu, rekla je da ne zna gde je i kako izbio požar, ali je kompanija evakuisala svoju fabriku furnira u Veedu nakon što je požar prijavljen u 12:58. petak. Dio njegove imovine je spaljen. Fabrika zapošljava 145 ljudi, iako nisu svi u to vreme bili u smeni, rekao je Tejlor.

„Samo smo užasnuti kada vidimo da ovaj požar utiče na zajednicu na ovaj način“, rekla je ona.

Tavalero je rekao da su naredbe za evakuaciju za ceo Veed i obližnje zajednice jezera Šastina i Edžvud pokrivale ukupnu populaciju od oko 7.500 ljudi.

Evakuisani su opisali jak dim i komade pepela koji su padali iz ogromnog plamena u blizini Veeda, oko 80 kilometara južno od granice Oregona.

Kristofer Rok, zaposleni u Mejten prodavnici u Montegju, 30 milja (48 kilometara) severno od Vida, rekao je da su evakuisani vatrogasci preplavili pumpe.

„Trenutno je zaista zauzeto“, rekao je. „Odavde se ne vidi plamen, samo puno dima.“

Marko Norijega, majstor piva u kompaniji Mount Shasta Breving Compani, rekao je da je dobio obaveštenje da se evakuiše oko 14 časova. i poslao je 10 kupaca i tri zaposlena. Rekao je da je struja nestala i da je dobio malo informacija.

Vetar je duvao sa juga, držeći vatru podalje. Zvučao je mirno dok je čistio.

„Prošao sam kroz to i ranije, sve dok vetar ostane u pravcu u kojem jeste, dobro sam. Ali znam da se vetar brzo menja“, rekao je telefonom.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje crvenom zastavom za okrug Siskiju od 11 do 23 sata. U petak kada se očekivalo da će vetrovi u oblasti dostići brzinu do 50 km/h.

Vilo Balfri (82), umetnica sa jezera Šastina, rekla je da je slikala u petak popodne kada je njen unuk, koji je član kalifornijske autoputne patrole, pozvao da je upozori na plamen koji se brzo širi.

„Rekao je, „nemoj da se zadržavaš, zgrabi svoj kompjuter, uzmi šta ti treba i izađi iz kuće odmah. Dolazi do tebe.’ Tako sam i uradio“, rekao je Balfri za Asošijeted pres.

Zgrabila je kofer pun važnih dokumenata, kao i vodu i svoj kompjuter, iPhone i punjače, i krenula kroz vrata.

„Došla sam do filozofije da ako imam svu svoju papirologiju, ono što je u kući nije toliko važno“, rekla je.

Zaustavila se po komšinicu i odvezli su se do crkvenog parkinga u Montegju, gde je takođe bilo parkirano oko 40 drugih vozila.

Olga Hud je čula za vatru na svom skeneru i zakoračila je na prednji trem svoje kuće u Veedu da vidi dim kako duva preko sledećeg brda.

Uz ozloglašene nalete koji prodiru kroz grad u podnožju planine Šasta, nije čekala naređenje za evakuaciju. Spakovala je svoja dokumenta, lekove i još malo toga, rekla je njena unuka Sintija Džons.

„Sa vetrom u Veedu sve se tako brzo kreće. Loše je“, rekla je Džons telefonom iz svog doma u Medfordu, Oregon. „Nije neuobičajeno imati udare od 50 do 60 mph u normalnom danu. Oduvan sam u potok kao dete.”

Hudov dom od skoro tri decenije bio je pošteđen požara prošle godine i razornog požara Boles koji je zahvatio grad pre osam godina, uništivši više od 160 zgrada, uglavnom kuća.

Hood je plakala dok je razgovarala o požaru iz kuće rođaka u zaseoku Granada, rekao je Džons. Nije mogla da prikupi fotografije koje su bile važne njenom pokojnom mužu.

U južnoj Kaliforniji, vatrogasci su u petak napredovali u borbi protiv dva velika požara uprkos opasno toplom vremenu.

Zaustavljanje požara na ruti duž Interstate 5 severno od Los Anđelesa povećalo se na 37 odsto i ostalo je na nešto više od 8 kvadratnih milja (21 kvadratni kilometar), navodi se u saopštenju Cal Fire.

Kalifornija je u zahvatu dugotrajnog toplotnog talasa. Temperature su bile toliko visoke da se od stanovnika traži tri uzastopna dana da štede struju tokom kasnih popodnevnih i večernjih sati kada solarna energija opada.

U sredu je sedam vatrogasaca koji rade na rutnom požaru na trocifrenim temperaturama morali da budu odvedeni u bolnice na lečenje toplotnih bolesti. Svi su pušteni.

Broj uništenih objekata ostao je dva, a sva naređenja za evakuaciju su ukinuta.

U istočnom okrugu San Dijego, Border 32 Fire ostao je na nešto manje od 7 kvadratnih milja (18 kvadratnih kilometara), a obuzdavanje se povećalo na 20%.

Više od 1.500 ljudi moralo je da evakuiše oblast u blizini granice između SAD i Meksika kada je požar izbio u sredu. Sve evakuacije su ukinute do petka popodne.

Dve osobe su hospitalizovane sa opekotinama. Uništene su tri kuće i još sedam zgrada.

Naučnici kažu da su klimatske promene učinile Zapad toplijim i suvljim tokom poslednje tri decenije i da će nastaviti da čine vreme ekstremnijim, a šumske požare češćim i destruktivnijim.

Ova priča je ispravljena da pokaže da je Tavalero odbornica, a ne gradonačelnik.