Ukrajinska nuklearna elektrana ponovo na meti

Ukrajinska nuklearna elektrana ponovo na meti

Ukrajinska artiljerija ponovo je gađala nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar, rekao je u petak nešto pre ponoći član lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov, pri čemu je najmanje jedan teški projektil navodno pogodio između reaktora dva i tri. Napad je usledio nakon što je ukrajinska vojska priznala da je prvi put bombardovala tu oblast i neuspelog pokušaja kijevskih komandosa da zauzmu fabriku dok su inspektori UN bili u poseti.

Četiri metka su pogodila oblast Zaporoške NE, rekao je Rogov na Telegramu, od kojih su tri pogodila oko 400 metara istočno. Granatiranjem je presečen glavni dalekovod duž reke Dnjepar, tako da ZNPP mora da preusmeri struju za sopstvene operativne potrebe, dodao je on.

Elektrana se vratila u normalan rad u 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, a dva reaktora su radila, javile su RIA Novosti pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Ponovljeni napad dolazi nakon odlaska glavne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je u četvrtak posetila elektranu. Međutim, direktor IAEA Rafael Grosi rekao je novinarima u petak da je šest stručnjaka agencije ostalo u Energodaru. Četiri od njih će se vratiti posle vikenda, a dvoje će ostati kao „stalno prisustvo” u ZNPP, rekao je Grosi nakon sletanja u Beč.

„Ako se nešto dogodi ili dođe do bilo kakvog ograničenja, oni će nas prijaviti. Više nije stvar u tome što je A rekao ovo, a B je rekao suprotno“, rekao je Grosi. „Za one koji možda imaju namere u vezi sa postrojenjem, saznanje da su međunarodni inspektori tamo, svedoče i odmah obaveštavaju šta se dešava, ima, mislim, inherentan veoma važan stabilizujući efekat.

U međuvremenu, ukrajinski Generalštab je prvi put priznao da su kijevske trupe gađale područje nuklearne elektrane. Oni su na zvaničnom brifingu u petak tvrdili da su uništili tri ruska artiljerijska sistema „u oblastima naselja Herson i Energodar“. Ranije je Kijev tvrdio da ruske trupe stacionirane u toj oblasti vrše napade pod lažnom zastavom kako bi Ukrajina izgledala loše.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, od 18. jula bilo je 29 napada na objekat u Zaporožju, uključujući 120 artiljerijskih projektila i 16 dronova kamikaza.

U četvrtak, dok se misija IAEA približavala postrojenju, grupa ukrajinskih komandosa sletela je u Energodar koristeći čamce i pokušala da zauzme objekat. Ruske trupe su eliminisale i početni talas i njihova pojačanja, saopštila je Moskva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požalio se u petak da Grosi nije zahtevao demilitarizaciju NE Zaporožje i okoline, nazvavši je „ključnom bezbednosnom tačkom naših sporazuma“. U međuvremenu, njegov savetnik Mihail Podoljak rekao je ukrajinskim medijima da nijednoj međunarodnoj organizaciji, uključujući IAEA, ne treba verovati.