Rusija dodaje saveznika Navaljnog na listu „stranih agenata“

Rusija dodaje saveznika Navaljnog na listu „stranih agenata“

MOSKVA – Ruske vlasti su u petak označile rok muzičara, ključnog saveznika zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i još četiri osobe kao „strane agente”, navodeći da su učestvovali u neodređenim političkim aktivnostima dok su dobijali sredstva iz Ukrajine, objavio je AP.

Među novim imenima koja su dodata onlajn registru „stranih agenata“ koji vodi rusko ministarstvo pravde bili su Andrej Makarevič, osnivač kultnog sovjetskog i ruskog benda Mašina vremena, i Ivan Ždanov, bivši šef Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije. Dodati su i ruski politikolog, istaknuti biznismen i filantrop i dva novinara.

Ruski zakon dozvoljava organizacijama i pojedincima za koje se smatra da su uključeni u političke aktivnosti koje dobijaju sredstva iz inostranstva da se proglase stranim agentima. Termin ima snažan pežorativni smisao i podrazumeva dodatni nadzor vlade.

Prokremljanski ruski političari su prethodno osudili Makareviča zbog „podrške antiruskoj politici Kijeva“ 2014. godine, nakon što je odsvirao koncert za izbeglice u gradu na istoku Ukrajine koji su vladine snage povratile od proruskih separatista koje je Kremlj počeo da podržava paralelno sa svojim te iste godine aneksija Krima.

Još jedna ruska rok legenda, Jurij Ševčuk, kažnjen je prošlog meseca sa 50.000 rubalja (815 dolara) nakon što ga je ruski sud proglasio krivim za „diskreditaciju“ ruske vojske zbog njegovog govora protiv invazije Moskve na Ukrajinu na jednom od njegovih nastupa.

Ždanov i drugi saveznici Navaljnog suočili su se sa više krivičnih postupaka u poslednje tri godine, uključujući i njihovu navodnu umešanost u „ekstremističku grupu“, dok je Kremlj proširio svoj višestruki obračun protiv svog najvatrenijeg neprijatelja i njegovog tima.

Fondacija za borbu protiv korupcije je u više navrata tvrdila da su optužbe politički motivisane i da su povezane sa istragom o korupciji, kao i sa kampanjom grupe za izborne kandidate protiv Kremlja.