Fon der Lajen iz EU podržava ograničenje cena ruskog gasa iz gasovoda

Fon der Lajen iz EU podržava ograničenje cena ruskog gasa iz gasovoda

Evropa treba da uvede ograničenje cene ruskog gasa iz gasovoda, izjavila je u petak šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da bi osujetila, kako je rekla, pokušaje ruskog predsednika Vladimira Putina da manipuliše energetskim tržištem bloka. .

Ona je takođe pozvala na mere da se umanje neki neočekivani prihod koji su snabdevači električnom energijom ostvarili od gasne krize, koristeći novac za podršku ugroženim građanima i kompanijama.

„Čvrsto verujem da je sada vreme za ograničenje cene ruskog gasa za Evropu“, rekla je fon der Lajen novinarima na marginama sastanka nemačkih konzervativnih poslanika u gradu Murnau.

„Ograničenje cene gasa može se predložiti na evropskom nivou, a takođe postoji i pravni osnov na evropskom nivou da se privremeno uštedi profit kao hitna mera u vreme krize“, dodala je ona.

Na trenutnom tržištu električne energije u EU, proizvođači prodaju svoju energiju po ceni koju je odredila poslednja elektrana koja je potrebna da zadovolji potražnju – često gasna elektrana, što je značilo da je nedavni skok cena gasa povećao cenu električne energije.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi od invazije na Ukrajinu, zbog čega su cene gasa porasle na rekordno visoke nivoe. Zemlje se bore da pronađu alternativno snabdevanje dok žele da popune skladište gasa za zimu.

Ministri energetike Evropske unije sastaće se 9. septembra kako bi razgovarali o svom odgovoru na skok cena.

Fon der Lajen će 14. septembra izložiti ideje Komisije o hitnim merama EU za borbu protiv skoka cena, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik Komisije.

„Tokom poslednjih nedelja i meseci, naporno smo radili na evropskom nivou kako bismo uzvratili ovim (Putinovim) manipulacijama“, rekla je fon der Lajen u Murnauu.

„Dogovorili smo se o zajedničkim (gasnim) skladištima i dostigli nivo punjenja u proseku od 80 odsto do sada, dva meseca ranije nego što se očekivalo“, rekla je ona, napominjući da Norveška sada isporučuje više gasa u blok nego Rusija.

„Ali sve ovo nije dovoljno: vidimo da tržište električne energije više ne funkcioniše jer je masovno poremećeno Putinovim manipulacijama“, rekla je fon der Lajen i dodala da se Rusija sada opredeljuje za paljenje gasa radije nego za isporuku ugovorenih količina u Evropu. .