Američki agenti pretražuju nekretnine povezane sa ruskim oligarhom

Američki agenti pretražuju nekretnine povezane sa ruskim oligarhom

NjUJORK – Američki federalni agenti u četvrtak su istovremeno pretraživali nekretnine na Menhetnu, otmenoj plaži Sautemptona u Njujorku i na ekskluzivnom ostrvu Majami koje se dovodi u vezu sa ruskim oligarhom milijarderom čija je jahta vredna 120 miliona dolara zaplenjena u aprilu, prenosi AP.

FBI je potvrdio da je to bilo u neboderu u Park aveniji i imanju u Sautemptonu u četvrtak, iako nije želeo da pruži više informacija. Moglo se videti desetine federalnih agenata kako nose kutije sa imanja Park avenije.

Agenti FBI-ja i osoblje Istrage za unutrašnju bezbednost pretražili su nekretnine povezane sa Viktorom Vekselbergom, bliskim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Nije bilo trenutnog odgovora na zahtev za komentar poslat advokatima koji su zastupali Vekselberga.

Osoba upućena u stvar potvrdila je da je Vekselberg bio meta pretresa. Osoba nije bila ovlašćena da govori javno i to je učinila pod uslovom anonimnosti.

Slična pretraga se dogodila na ostrvu Fišer, kamenu bačenom sa Majami Biča, gde su desetine agenata iz FBI i drugih saveznih agencija mogle da se vide na imanjima povezanim sa Vekselbergom i njegovim saradnicima.

NBC Nevs je prvi izvestio o pretragama.

Federalna radna grupa ispituje ruske oligarhe i trag novca koji pomaže Putinovu invaziju na Ukrajinu, a radna grupa radi na sprovođenju finansijskih ograničenja SAD koja su nametnuta Rusiji i njenim milijarderima. Portparol radne grupe odbio je da komentariše.

Vekselberg, biznismen rođen u Ukrajini, stekao je bogatstvo ulažući u industriju aluminijuma i nafte u postsovjetskoj eri. Prema dokumentima američkog Ministarstva finansija, Vekselberg je na čelu Renova grupe sa sedištem u Moskvi, konglomerata koji obuhvata metale, rudarstvo, tehnološku i drugu imovinu.

Bio je jedan od prvih Putinovih saveznika koje je u aprilu 2018. sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. Vekselbergova imovina u SAD je zamrznuta, a američkim kompanijama zabranjeno je da posluju sa njim i njegovim entitetima.

U aprilu je američka vlada zaplenila jahtu od 254 stope u vlasništvu Vekselberga u luci u Španiji. U to vreme, Ministarstvo pravde SAD tvrdilo je da bi jahta mogla biti oduzeta zbog kršenja zakona o prevari američkih banaka, pranju novca i sankcijama.

Sva imovina koja je pretresena u četvrtak je u vlasništvu Vekselbergovog prijatelja iz detinjstva Vladimira Vorončenka ili kompanija povezanih sa Vorončenkovom porodicom i saradnicima. Vorončenko je bio osnivački direktor muzeja u Sankt Peterburgu sagrađenog za smeštaj kolekcije Faberžeovih jaja oligarha.

Među nekretninama bila su i četiri luksuzna kondominijuma na ostrvu Fisher. Tri su kupljena za 42 miliona dolara, ali danas vrede znatno više, pokazuju imovinski zapisi. Dva su u vlasništvu The Medallion Inc., kompanije registrovane u Panami, a Vorončenkovu ženu, Olesju Harlamovu, navodi kao direktora.

Harlamova, koja je, kao i njen muž, rođena i odrasla u Ukrajini, takođe je službenica stambene asocijacije za dve luksuzne visoke zgrade na ostrvu Fišer, koje je toliko omiljeno kod Rusa koji se bave mlaznim avionima da su ih nazvali „Crvena zona“ od drugih stanovnika. Sadržaji uključuju bazene sa beskonačnim ivicama, najsavremenije pozorište i prostor za skladištenje krznenih kaputa za zaštitu odeće od vlage u Majamiju.

U Njujorku, Medallion Inc. je 2008. platio skoro 11 miliona dolara za stan u penthausu u 515 Park Avenue na Menhetnu i 11,4 miliona dolara za kuću u Sautemptonu. Obojica su pretreseni u četvrtak.

Vorončenkova porodica i saradnici nisu odmah odgovorili na poziv koji im je upućen da traže komentar.