Vereščuk: 120.000 dece na privremeno okupiranim teritorijama

Vereščuk: 120.000 dece na privremeno okupiranim teritorijama

Na teritorijama koje su privremeno okupirale ruske snage moglo bi da ostane oko 100.000-120.000 ukrajinske dece, izjavila je zamenica premijera – ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk, prenosi Ukrinform.

„Nemamo tačne informacije. Međutim, na primer, znamo da u Donjeckoj oblasti ima desetine hiljada dece, ja trenutno govorim o privremeno okupiranim teritorijama. U Hersonskoj oblasti takođe ima desetine hiljada dece. „Isto je iu Zaporoškoj oblasti. Ako govorimo o ukupnoj cifri, mislim da je to otprilike 100.000-120.000 dece“, rekla je Vereščuk.

Prema njenim rečima, ne žele svi roditelji koji ostaju na privremeno okupiranim teritorijama da šalju svoju decu u škole koje su otvorili Rusi. Vereščuk je precizirao da osvajači teraju roditelje da šalju decu u škole na ruskom jeziku sa ruskim nastavnim planom i programom.

Vereščuk je naglasila da Rusi na privremeno okupiranim teritorijama ne razmišljaju o mogućnosti onlajn obrazovanja. Oni žele da učenici pohađaju nastavu samo van mreže.