Smrtonosni ptičiji grip se vraća na Srednji zapad ranije nego što se očekivalo

Smrtonosni ptičiji grip se vraća na Srednji zapad ranije nego što se očekivalo

Ptičiji grip se vratio na Srednji zapad ranije nego što su vlasti očekivale posle zatišja od nekoliko meseci, pri čemu je visoko patogena bolest otkrivena u dva komercijalna jata ćuretina u zapadnoj Minesoti i u jednom jatu u Indijani, saopštili su zvaničnici u sredu.

Bolest je otkrivena nakon što je farma u okrugu Meeker prijavila povećanje smrtnosti prošlog vikenda, saopštio je Odbor za zdravlje životinja Minesote. Jato je eutanazirano da bi se zaustavilo širenje. Odbor je kasnije izvestio da je drugo jato u okrugu bilo pozitivno u utorak uveče.

To su bile prve detekcije ptičjeg gripa u Minesoti od 31. maja, kada je pogođeno jato u dvorištu u okrugu Beker. Slučaj Indijane bio je prvi otkako je jato u dvorištu pozitivno testirano 8. juna, što je bilo poslednje otkriveno na Srednjem zapadu pre ove nedelje.

Međutim, bilo je nekoliko otkrića u zapadnim državama u julu i avgustu, uključujući Kaliforniju, gde je pola tuceta komercijalnih farmi moralo da ubije više od 425.000 pilića i ćurki od prošle nedelje. Takođe je bilo slučajeva u Vašingtonu, Oregonu i Juti, plus nekoliko u nekim istočnim državama.

„Iako je vreme za ovo otkrivanje nešto ranije nego što smo očekivali, mi smo se pripremali za ponovnu pojavu ptičjeg gripa sa kojim smo se bavili ovog proleća“, rekla je dr Šona Vos, viši veterinar odbora. „HPAI je ovde i biobezbednost je prva linija odbrane za zaštitu vaših ptica.

Državni odbor za zdravlje životinja Indijane izvestio je da je malo hobi jato pilića, pataka i gusaka u okrugu Elkhart u severnoj Indijani u utorak bilo verovatno pozitivno, iako se čeka konačna potvrda iz savezne laboratorije.

Širom zemlje, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, od februara je pogođeno 414 jata u 39 država, što je proizvođače koštalo preko 40 miliona ptica, uglavnom komercijalnih ćurki i pilića. Bolest je ove godine pogodila 81 jato u Minesoti, što je zahtevalo ubijanje skoro 2,7 miliona ptica.

Minesota proizvodi više ćurki godišnje nego bilo koja druga država.

Ovogodišnja epidemija doprinela je skoku cena jaja i mesa i ubila je alarmantan broj ćelavih orlova i drugih divljih ptica. To je uticalo i na neke zoološke vrtove. Činilo se da je u junu opadao, ali su zvaničnici tada upozorili da bi ove jeseni mogao doći do još jednog skoka.

Bolest obično prenose ptice selice. Samo povremeno pogađa ljude, kao što su radnici na farmama, a USDA drži živinu od zaraženih jata van zaliha hrane. Široko rasprostranjena epidemija u 2015. ubila je 50 miliona ptica u 15 država i koštala saveznu vladu skoro milijardu dolara.