Blumberg: G7 će razgovarati o ograničenju ruske cene nafte

Blumberg: G7 će razgovarati o ograničenju ruske cene nafte

Ministri finansija razvijenih zapadnih ekonomija Grupe sedam (G7) planiraju da u petak razgovaraju o uvođenju ograničenja cena na izvoz ruske nafte, izvestio je u četvrtak Blumberg, pozivajući se na američke zvaničnike.

Mera ima za cilj smanjenje ruskih prihoda od izvoza sirove nafte i ublažavanje pritisaka sa kojima se trenutno suočava globalno tržište nafte.

„Ovo je najefikasniji način, verujemo, da se snažno udari na prihode ruskog predsednika Vladimira Putina i to će rezultirati ne samo padom Putinovih prihoda od nafte, već i globalnim cenama energije. Čućemo više o Petak kako će ovo funkcionisati, a ne samo mi – to je i partnerstvo sa našim saveznicima, G7“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Prema ranijim izjavama G7, koja uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan, Nemačku, Francusku i Italiju, ona razmatra „opcije za sveobuhvatnu zabranu svih usluga u vezi sa isporukom ruske sirove nafte i naftnih derivata morem širom sveta, osim ako se nafta ne kupuje po ili ispod cene o kojoj se dogovore u konsultaciji sa međunarodnim partnerima. ”

Međutim, nije jasno šta bi bilo ograničenje cene, kada bi moglo da se primeni ili kako bi funkcionisalo. Rusija je ranije pretila da će zaustaviti domaću proizvodnju nafte ako ona postane neisplativa. Taj potez bi verovatno pogoršao globalnu energetsku krizu.