MMF u preliminarnom dogovoru sa Šri Lankom za kredit od 2,9 milijardi dolara

MMF u preliminarnom dogovoru sa Šri Lankom za kredit od 2,9 milijardi dolara

KOLOMBO – Krizom pogođena Šri Lanka postigla je preliminarni sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o zajmu od oko 2,9 milijardi dolara, navodi se u saopštenju međunarodnog zajmodavca u četvrtak, preneo je Rojters.

„Ciljevi novog programa Šri Lanke podržanog od strane Fonda su obnavljanje makroekonomske stabilnosti i održivosti duga“, navodi se u saopštenju, navodeći 48-mesečni aranžman u okviru proširenog fonda MMF-a.

Sporazum podleže odobrenju menadžmenta MMF-a i njegovog izvršnog odbora i zavisi od toga da vlasti Šri Lanke ispoštuju prethodno dogovorene mere.

MMF takođe zahteva dobijanje finansijskih garancija od zvaničnih kreditora Šri Lanke, pored toga da se ulažu napori da se postigne sporazum o saradnji sa privatnim kreditorima.

„Biće potrebno otpuštanje duga od kreditora Šri Lanke i dodatno finansiranje od multilateralnih partnera kako bi se osigurala održivost duga i zatvorili finansijski jazovi“, dodaje se u saopštenju.

Šri Lanka treba da restrukturira dug od skoro 30 milijardi dolara, a Japan je ponudio da vodi razgovore sa drugim glavnim kreditorima, uključujući Indiju i Kinu.

Takođe će morati da sklopi dogovor sa međunarodnim bankama i menadžerima imovine koji drže većinu njenih državnih obveznica vrednih 19 milijardi dolara, koje su sada klasifikovane kao neisplaćene.

Ova zemlja prepuna dugova traži do 3 milijarde dolara od MMF-a u pokušaju da izbegne svoju najgoru ekonomsku krizu od nezavisnosti od Britanije 1948. godine.

Šri Lankanci su se mesecima suočavali sa akutnom nestašicom goriva i drugih osnovnih dobara, ostavljajući je u političkom nemiru i pogođenom velikom inflacijom, koja je sada na skoro 65 odsto na godišnjem nivou.