Bajden: SAD neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje

Bajden: SAD neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden rekao je u sredu izraelskom premijeru Jairu Lapidu da Sjedinjene Države nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje, saopštila je Bela kuća, dok Teheran traži jače garancije od Vašingtona za oživljavanje nuklearnog oružja. obračunati sa svetskim silama, preneo je Rojters.

Izrael se protivi povratku na sporazum iz 2015. godine, koji je uveo ograničenja na iranski program nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje sankcija SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija Teheranu.

Na radost Izraela, bivši predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije, što je navelo Teheran da prekrši nuklearna ograničenja pakta. Bajden je obećao da će oživeti sporazum, istovremeno osiguravajući bezbednost Izraela, regionalnog neprijatelja Irana.

„Predsednik je naglasio posvećenost SAD da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje” u pozivu u kojem su Bajden i Lapid takođe razgovarali o „pretnjama koje predstavlja Iran”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je takođe istakao važnost zaključenja pregovora o pomorskoj granici između Izraela i Libana, dodaje se u saopštenju.

U sopstvenom čitanju poziva, Lapidova kancelarija je saopštila da su „opširno razgovarali o pregovorima o nuklearnom sporazumu i njihovoj zajedničkoj posvećenosti zaustavljanju napretka Irana ka nuklearnom oružju“.

Činilo se da je nuklearni sporazum blizu oživljavanja u martu. Ali indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona su tada prekinuti zbog nekoliko pitanja, uključujući insistiranje Teherana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatvori svoje istrage o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mesta pre nego što nuklearni pakt bude oživeo.

Bajden i Lapid su u julu potpisali zajedničko obećanje da će Iranu uskratiti nuklearno oružje, što je demonstracija jedinstva između saveznika koji su dugo podeljeni oko diplomatije sa Teheranom. Ali Lapid je prošle nedelje rekao da Izrael neće biti obavezan, ako se oživi sporazum iz 2015.