Estonija sa drugim baltičkim zemljama i Poljskom razmišljaju kako da dodatno ograniče ulazak Rusa u EU

Estonija sa drugim baltičkim zemljama i Poljskom razmišljaju kako da dodatno ograniče ulazak Rusa u EU

Estonija, zajedno sa drugim baltičkim zemljama i Poljskom, razmatra pitanje ograničenja ulaska ruskih državljana sa vizama EU.

Ovo je izjavio šef Ministarstva spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na ERR.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su se na sastanku u Pragu dogovorili da suspenduju sporazum o pojednostavljenom viznom režimu sa Rusijom.

Ali, prema Reinsaluu, to nije dovoljan korak za Estoniju.

„Na sastanku sam pozvao da se poveća odbrambena pomoć Ukrajini u ime evropske bezbednosti, kao i da se ograniči mogućnost da ruski građani dolaze i ravnodušno uživaju u slobodama demokratske Evrope dok u Ukrajini ginu nevini ljudi. Ovo je naša moralna dužnost“, rekao je Reinsalu.

On je napomenuo da su se ministri saglasili da zaduže Evropsku komisiju da pripremi predloge kako da se pozabave dugoročnim vizama izdatim Rusima ranije.

„Dok ne postignemo konsenzus na nivou EU o tome kako ograničiti ulazak građana Ruske Federacije u Evropsku uniju, Estonija i druge zemlje koje dele zajedničku granicu sa Rusijom i Belorusijom razmatraju mogućnost uspostavljanja zabrane viza. na državnom nivou ili ograničavanje prelaska granice građanima Rusije sa vizama EU“, rekao je Reinsalou.

Ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske dali su na neformalnom sastanku zajedničku izjavu o značajnom povećanju broja ruskih državljana koji su ušli u Evropsku uniju i šengenski prostor i posledičnoj bezbednosti.

Reinsalu je naglasio da će Estonija ostati otvorena za građane Rusije koji dolaze u Estoniju iz humanitarnih razloga, kao i za predstavnike opozicije i neistomišljenike.

Estonija je već prestala da pušta Ruse sa šengenskim vizama koje izdaje. Ali Rusi nastavljaju da prelaze granicu sa baltičkim državama sa vizama koje su izdale druge države EU.

Estonija je još u martu prestala da izdaje turističke vize građanima Rusije.