Zvaničnici Fed-a vide da će američke kamatne stope rasti

Zvaničnici Fed-a vide da će američke kamatne stope rasti

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi u utorak su ponovili svoju podršku daljim porastima kamatnih stopa kako bi se ugušila inflacija, a uticajni šef njujorškog Fed-a je rekao da će centralna banka verovatno morati da dobije referentnu kamatnu stopu „nešto iznad“ 3,5% i zadržati ga do kraja 2023, pipe Rojters.

„Vidim da moramo da zadržimo politički stav – potiskivanje inflacije, usklađivanje potražnje i ponude – to će potrajati duže, nastaviće se tokom sledeće godine“, rekao je šef njujorškog Fed-a Džon Vilijams za Volstrit džurnal. „Na osnovu onoga što vidim u podacima o inflaciji, i onoga što vidim u ekonomiji, biće potrebno neko vreme pre nego što bih očekivao da vidim prilagođavanja stopa naniže.

Fed je u martu krenuo u ono što je postalo najoštriji krug povećanja kamatnih stopa od 1980-ih, a predsednik Fed-a Džerom Pauel prošle nedelje je jasno stavio do znanja da su on i kolege kreatori monetarne politike spremni da podignu troškove zaduživanja koliko god je potrebno kako bi ograničili rast i smanjili inflaciju koja je trenutno radi više od tri puta od cilja Fed-a od 2%.

To će, kako je rekao, verovatno značiti mekše tržište rada i bol za domaćinstva i preduzeća; ali dopuštanje da inflacija ostane visoka nanelo bi još veću štetu, rekao je on.

Vilijams, koji kao potpredsednik Fed-ovog odbora za određivanje kamatnih stopa igra ključnu ulogu u upravljanju monetarnom politikom, rekao je da odluka centralne banke o tome da li će sledećeg meseca izvesti treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena ili manje povećanje za pola poena zavisiće od pristiglih podataka, koji uključuju mesečni izveštaj o poslovima u petak i indeks potrošačkih cena samo nekoliko dana pre sastanka od 20. do 21. septembra.

Ali odluka iz septembra će takođe, rekao je Vilijams, zavisiti od stavova kreatora politike o tome gde će kamatne stope morati da budu do kraja godine.

„Ako je na osnovu podataka jasno da do kraja godine moramo da povećamo kamatne stope, onda je očigledno da to predstavlja osnovu za odluku na svakom sastanku“, rekao je Vilijams. „Moraćemo da imamo restriktivnu politiku neko vreme – to nije nešto što ćemo raditi u veoma kratkom vremenskom periodu, a zatim promeniti kurs; to je zapravo više o tome da politike dovedemo na pravo mesto da bismo dobili inflaciju dole i zadržati ga u ovoj poziciji“ da bi se postigao cilj FED-a o inflaciji od 2%.

Trenutni ciljni opseg Fed-a za referentnu stopu Fed fondova je 2,25-2,50%.

U junu, poslednji put kada je centralna banka objavila rezime očekivanja kreatora politike o kursu, američki centralni bankari su primetili da su stope porasle na 3,4% do kraja godine.

Na finansijskim tržištima cene su u sve većem porastu. Fjučers ugovori vezani za politiku Fed-a odražavaju opklade trgovaca da će stope porasti za 1,5 procentnih poena dalje do kraja godine. Ove godine postoje još tri sastanka za utvrđivanje politike, uključujući i sledeći mesec.

„Mislim da nismo završili sa pooštravanjem. Inflacija je i dalje previsoka“, napisao je predsednik Fed-a Atlante Rafael Bostic u eseju objavljenom u utorak na sajtu regionalne banke. „Ipak, dolazeći podaci – ako jasno pokažu da je inflacija počela da usporava – mogli bi nam dati razlog da se vratimo… Moraćemo da vidimo kako će ti podaci doći.

Inflacija po preferiranoj meri Fed-a usporila je na 6,3 odsto u julu, što je pad sa 6,8 odsto u junu, ali pritisci na cene ostaju „tvrdoglavo rasprostranjeni“, rekao je Bostić.

Drugi podaci pokazuju da su ključni segmenti privrede i dalje tesni – uključujući podatke objavljene u utorak koji pokazuju da je broj radnih mesta ostao visok do jula, što je mogući pokazatelj kontinuiranog pritiska na plate

Boštić je opštu sliku nazvao „mutnom“ i rekao da je, iako je fokusiran na putanju inflacije, takođe osetljiv na to da previše agresivno kretanje radi podizanja kamatnih stopa takođe nosi rizike.

„Previše agresivno ili previše stidljivo kretanje ima svoje negativne strane“, napisao je Bostić, uz ukorenjenu višu inflaciju koja se nazire ako je Fed ne istisne iz ekonomije, i gubitak rasta i veću nezaposlenost kao rezultat „ozbiljnog pooštravanja politike“.

Predsedniku Feda Ričmonda Tomasu Barkinu, jasno je da Fed treba da podigne kamatne stope, iako će tačno koliko će sledećeg meseca zavisiti od predstojećih poslova i izveštaja o inflaciji. „Neću to prejudicirati“, rekao je Barkin za Iahoo Finance, dodajući da Fed treba da stavi stope „na restriktivnu teritoriju“ kako bi se inflacija smanjila.