Oregon: Požar ugrožava preko 7.000 objekata

Oregon: Požar ugrožava preko 7.000 objekata

Požar Rum Creek na udaljenom jugozapadu Oregona izgoreo je skoro 49 kvadratnih kilometara, ugrožava hiljade domova i obuzdao ga je samo oko 1%, prenosi AP.

Od utorka ujutro, Severozapadni međuagencijski koordinacioni centar saopštio je da je 5.035 domova i više od 2.600 drugih struktura ugroženo, izvestio je Oregon Public Broadcasting. Zvaničnici su rekli da je vatra uništila jednu kuću i dva objekta.

Očekuje se da će visoke temperature i promenljivi vetrovi u narednih nekoliko dana povećati opasnost od požara i izazvati pojačanje vatre, rekli su zvaničnici.

Uvedene su obavezne evakuacije za desetine domova u blizini gradova Rand i Galice. U nekim okolnim područjima na snazi su evakuacije na nižem nivou.

Teški dim je snizio temperaturu i pomogao da se poveća nivo vlažnosti, tako da je aktivnost požara usporila u ponedeljak, navodi se u ažuriranju. Dim je takođe ograničio vazdušne operacije, a vatra je porasla za skoro 3,1 kvadratnu milju (8 kvadratnih kilometara).

Više od 1.300 vatrogasaca gasi vatru, a stiglo je i dodatno osoblje. Ekipe iz Kalifornije rade sa vatrogasnim maršalom države Oregon na zaštiti struktura, uključujući područja istočno od požara, gde je najaktivnija, rekli su zvaničnici.

Upozorenje o kvalitetu vazduha izdato je za oblast sa najgorom mogućom ocenom — opasnom — u Grants Pass, prema Odeljenju za kvalitet životne sredine Oregona.

Zvaničnici okruga Džozefin i vatrogasci održaće sastanak zajednice u 18 časova. Utorak u srednjoj školi North Vallei u Grants Passu. To će biti emitovano na Fejsbuku uživo.