SAD zvanično potvrdile da je Iran predao dronove Rusiji

SAD zvanično potvrdile da je Iran predao dronove Rusiji

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer potvrdila je u utorak ranije objavljene medijske izveštaje da je, prema Sjedinjenim Državama, Rusija dobila borbene bespilotne letelice iz Irana.

„Prema našim podacima, Rusija je u avgustu u roku od nekoliko dana od Irana dobila bespilotne letelice Mohadžer-6 i Šahed. Oprema bespilotne letelice je utovarena u ruske transportne avione na aerodromu u Iranu, zatim su leteli iz Irana u Rusiju. Evo šta vidimo, ovo su naše procene“, rekla je ona.

Predstavnik Bele kuće nije imao vremena da komentariše da li se Rusija sprema da koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, kako su ranije preneli mediji.

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi citirani u medijima veruju, međutim, da su mnogi dronovi koje je Rusija kupila od Irana već pretrpeli brojne kvarove tokom testiranja, tako da je nejasno koliko će oni biti promena za Ruse kada budu raspoređeni.

Istovremeno, prvi zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel je na brifingu u utorak zvanično potvrdio da, prema Vašingtonu, Rusija namerava da koristi dronove dobijene od Irana na ratištu u Ukrajini.

„Ruska vojska pati od ozbiljne nestašice snabdevanja u Ukrajini delom zbog sankcija i kontrole izvoza koje primoravaju Rusiju da se oslanja na nepouzdane zemlje kao što je Iran za snabdevanje i opremu. Nastavićemo da energično sprovodimo sve sankcije SAD na rusko i iransko oružje trgovine i podržaće naše partnere širom regiona u pozadini iranske pretnje“, naglasio je on.

Bela kuća je prošlog meseca prvi put javno upozorila da Iran planira da Moskvi isporuči stotine naoružanih dronova. A u avgustu su ruski zvaničnici navodno dvaput posetili Iran kako bi dogovorili njihov transfer.

Istovremeno, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdulajan negirao je da će Teheran Moskvi prodati stotine dronova za rat u Ukrajini.

Prošle nedelje se pokazalo da je Rusija od Irana dobila „stotine“ bespilotnih letelica koje bi mogle da se koriste u njenoj invaziji na Ukrajinu – uprkos pozivima Vašingtona Teheranu da to ne čini.