Turska kaže da je Grčka ‘izazvala NATO’

Turska kaže da je Grčka ‘izazvala NATO’

Grčka je počinila „neprijateljski čin“ i izazvala NATO savez tako što je uhvatila turske avione protivvazdušnim projektilima ruske proizvodnje, izjavio je u utorak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, dodajući da želi da SAD odgovore. Turski mediji su izvestili da su lovci F-16 u Ankari bili „radarski zaključani” grčkim sistemima S-300, tvrdnju koju je Atina demantovala kao lažnu vest.

„Grčka je izazvala NATO i saveznike povećanjem svog neprijateljskog stava, koji je počeo uznemiravanjem našeg vazdušnog prostora i aviona, do nivoa radara za S-300“, rekao je Erdogan tokom govora na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari, navodi se u saopštenju. turska direkcija za komunikacije.

Erdogan je dodao da je Turska „radoznala“ o odgovoru SAD na „uznemiravanje“ iz Grčke, koju je opisao kao „naš politički, ekonomski ili vojni ekvivalent“.

Njegovi komentari došli su na Dan pobede, nacionalni praznik kojim se slavi Turska koja je nadjačala grčke armije 1922. Rat je doveo do uspostavljanja turske republike – i masovnog egzodusa Grka iz Male Azije i etničkih Turaka iz današnje Grčke. Međusobno neprijateljstvo između Ankare i Atine nastavilo se i nakon ulaska dve zemlje u NATO 1952. godine.

Prema izveštaju CNN Turk u nedelju – pozivajući se na neimenovane izvore u turskom ministarstvu odbrane – dva turska aviona F-16 su delovala u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Egejskog mora 23. avgusta kada ih je grčka protivvazdušna odbrana blokirala na ostrvu Krit. Incident se navodno dogodio na nadmorskoj visini od 3.000 metara, zapadno od ostrva Rodos.

Grčki vojni izvori su tada rekli medijima u Atini da tog dana nije aktiviran nijedan sistem S-300, nazivajući tursku tvrdnju lažnom.

I Grčka i Turska koriste S-300 ruske proizvodnje, jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane na svetu. Kupovina sistema od strane Ankare 2020. godine izazvala je sankcije SAD i NATO-a Turskoj i njenu suspenziju iz programa F-35.