Estonija spremna da obučava ukrajinsku vojsku u okviru misije EU

Estonija spremna da obučava ukrajinsku vojsku u okviru misije EU

Ministar spoljnih poslova Estonije Hano Pevkur izrazio je podršku predlogu Evropske službe za spoljne poslove da se organizuje misija za obuku ukrajinskog vojnog osoblja – posebno, njegova zemlja je spremna da se pridruži obuci, prenosi „Evropska istina“.

„Estonija već neko vreme pomaže u obuci Oružanih snaga Ukrajine i nastaviće to da čini, te smo stoga spremni da učestvujemo i u ovoj (EU) misiji. Međutim, važno je obezbediti da ona dopunjuje snabdevanje Ukrajinom naoružanjem i odgovara operativnoj obuci koja je već u toku“, navodi se u Pevkurovoj izjavi objavljenoj u utorak na sajtu Ministarstva odbrane Estonije..

Šef estonskog Ministarstva odbrane je takođe napomenuo da je podrška Ukrajini na različite načine bila i biće prioritet.

„Moramo pomoći Ukrajini onoliko koliko je potrebno i koliko joj je potrebno. Danas je važno povećati brzinu i obim vojne pomoći Ukrajini, kao i obezbediti njenu dugoročnu podršku kroz Evropski fond za promociju mira. “, rekao je Pevkur.

Ministri odbrane zemalja članica EU u utorak su se dogovorili da počnu rad na definisanju parametara za stvaranje misije EU za obuku ukrajinske vojske.

Ranije su mediji objavili da Evropska unija nudi obuku snajperista, stručnjaka za deminiranje i oficira u okviru svoje misije da obučava ukrajinske vojnike u susednim zemljama.

Podsetimo, program obuke ukrajinskog vojnog osoblja na teritoriji Velike Britanije Vladimiru Zelenskom je ponudio premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom junske posete Kijevu. Tada je britanski premijer pojasnio da vojska Ujedinjenog Kraljevstva može da obezbedi obuku za do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana.

Učešće u obuci ukrajinske vojske najavile su i Finska, Švedska, Kanada, Danska, Norveška, Holandija i Novi Zeland.