Nemačka: Univerzalno putovanje sprečilo 1,8 miliona tona emisije ugljenika

Nemačka: Univerzalno putovanje sprečilo 1,8 miliona tona emisije ugljenika

Eksperiment sa univerzalnim propusnicama u Nemačkoj, koji je omogućio vlasnicima da koriste određene vrste javnog prevoza mesec dana, sprečio je tokom leta u atmosferu emisiju oko 1,8 miliona tona ugljen-dioksida, prenosi „Evropska istina“.

Prema podacima koje je dalo Udruženje nemačkih transportnih kompanija (VDV), od 1. juna univerzalne karte koje koštaju 9 evra kupljene su oko 52 miliona puta. Od toga, svaku petu kartu koristila je osoba koja inače ne koristi javni prevoz.

„Popularnost karata od 9 evra nije opala, a potvrđen je njihov pozitivan uticaj na borbu protiv klimatskih promena“, tvrde u VDV i dodaju da bi obim ušteđenih emisija bio ekvivalentan godišnjem ograničenju brzine na nemačkim autoputevima.

Putnici su primetili ne samo jeftinost, već i jednostavnost ideje, zahvaljujući kojoj je jedna propusnica omogućila korišćenje nekoliko vrsta javnog prevoza. Više od 37% vlasnika propusnica koristilo ih je za dolazak na posao, 50% – za svakodnevna putovanja (na primer do prodavnice), isto toliko – za posetu gostu, a 33% – za putovanje.

Podsećanja radi, od 1. juna u Nemačkoj su dostupne univerzalne putne karte koje koštaju 9 evra, koje vam omogućavaju da koristite javni prevoz mesec dana. Inicijativa je imala za cilj da pomogne građanima Nemačke da uštede novac zbog poskupljenja, kao i da ih podstakne da koriste javni prevoz umesto automobila.

U prvim danima „univerzalne propusnice“ u Nemačkoj, bilo je izveštaja o prenatrpanim regionalnim vozovima na mnogim rutama.

Veruje se da su putarine pomogle ne samo da se spreče dodatne štetne emisije, već i da se obuzda inflacija u Nemačkoj. U tom kontekstu, nemačke vlasti su pod pritiskom da inicijativu produže nakon 31. avgusta, ali takva odluka još nije doneta.