Oko 1,5 miliona tona hrane napustilo je Ukrajinu po ugovoru o izvozu žitarica

Oko 1,5 miliona tona hrane napustilo je Ukrajinu po ugovoru o izvozu žitarica

Ukupno 61 teretni brod koji prevozi oko 1,5 miliona tona hrane napustio je Ukrajinu u skladu sa sporazumom koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska o deblokadi ukrajinskih morskih luka, saopštilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Ministarstvo je saopštilo da je šest brodova sa 183.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo ukrajinske crnomorske luke u utorak.

Ukrajinski sindikat trgovaca žitom UGA rekao je u posebnom saopštenju u utorak da kukuruz dominira u ukupnom obimu izvoza, čineći 62%.

Pšenica je činila 17%, a ječam 6%. Ukrajina je takođe izvozila uljanu repicu, sunce, soju i druge proizvode.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na tu zemlju i blokirala njene crnomorske luke, što je podstaklo globalne cene hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke su ponovo otvorene prema sporazumu koji su 22. jula potpisali Moskva i Kijev, a ministarstvo je saopštilo da su ove luke u mogućnosti da utovare i šalju u inostranstvo 100-150 teretnih brodova mesečno.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski rekao je Rojtersu u ponedeljak da bi poljoprivredni izvoz zemlje mogao da poraste na 6 miliona-6,5 miliona tona u oktobru, što je duplo više od obima u julu, pošto se njene morske luke postepeno otvaraju.