Cicipas ispao na startu, izbacio ga 94. na svetu

Cicipas ispao na startu, izbacio ga 94. na svetu

Grčki teniser Stefanos Cicipas, peti igrač ATP liste, završio je učešće na US Openu u prvom kolu potšo je od njega rezultatom 3-1 bolji bio Kolumbijac Danijel Galan, 94. na svetu.

Po setovima je bilo 6:0, 6:1, 3:6, 7:5 za Južnoamerikanca posle nešto više od 160 minuta tenisa stadionu „Luis Armstrong“.

Sledeći rival autoru dosad najvećeg iznenađenja tekućeg USO biće Australijanac Džordan Tompson, koji je posle velike borbe u pet setova izbacio Lorenca Sonega, takođe priredivši iznenađenje. Bilo je 2:6, 1:6, 6:2, 6:4, 6:4 za 102. igrača sveta posle ogromnog preokreta.

Cicipas u karijeri nije imao velikih uspeha na „mejdžoru“ u Njujorku, samo je dvaput igrao treće kolo (2020. i 2021. godina), ali poraz na startu glavnog žreba zaista je veliki neuspeh za 24-godišnjeg Atinjanina.

Sa druge strane, dve godine stariji Galan je već ostvario rezultat karijere na Flašing medouzu, a nijednom dosad nije prošao treće kolo na nekom grend slemu.

Potpuno je indisponiran Cicipas bio u prva dva seta, u prvom setu jedva da je ubacivao prvi servis. Lako je do brejkova dolazio Galan i osvojio je suludih 12 od prvih 13 gemova na susretu. Posle svega 56 minuta igre u Njujorku apsolutni autsajder vodio je sa 2-0 u setovima.

Ipak, u trećem setu Cicipas pokazuje „znake života“ – napokon vezuje servis-gemove, a u drugom gemu ovog seta pravi i teško izvojevani brejk. Tu prednost čuva do kraja seta i smanjuje na 2-1.

I u četvrtom setu Grk ima brejk prednosti, pravi ga odmah na startu. Međutim, do osmog gema Galan sustiže prednost i rezultat je izjednačen 4:4. Tada kreće dramatična završnica seta i, ispostaviće se, meča.

U 11. gemu Cicipas servira za ostanak u meču i „preživljava“ čak pet meč-lopti rivala. Potom je imao Grk dve brejk-lopte na Galanov servis, ali Kolumbijac je ostao pribran i dobio servis-gem, pa je sada servirao za pobedu. Ponovo se Cicipas bori, ali Galan koristi četvrtu meč-loptu u 12. gemu, ukupno devetu na meču i beleži pobedu karijere.